ELV Summer School

Dit jaar presenteert het ELV een Summer School van 17 t/m 28 augustus waarin meerdere cursussen samenkomen. Het is de eerste keer dat vertalers in en uit het Nederlands tegelijkertijd vertaalateliers en colleges volgen. De Summer School vindt plaats in Utrecht.

15 april 2015

Voor het Engels en Italiaans nemen vertalers in beide richtingen deel. Daarnaast wordt er voor vertalers uit het Duits en Frans een masterclass over het vertalen van literaire filosofische teksten georganiseerd. Op deze manier kunnen de verschillende groepen profiteren van elkaars expertise.

De vertalers in het Engels en Italiaans zullen zich voornamelijk richten op literair proza. Het programma zal naast plenaire colleges en lezingen bestaan uit het zelfstandig werken aan een collectieve vertaling en uit vertaalateliers onder leiding van ervaren vertalers. De ateliers zullen worden geleid door Susan Massotty en David Colmer (Engels) en Laura Pignatti en Franco Paris (Italiaans).

Vanaf 25 augustus starten de cursussen voor vertalers in het Nederlands voor vertalers uit het Engels, Italiaans, Duits en Frans. Voor de vertalers uit het Engels en Italiaans zal de focus liggen op het vertalen van literaire non-fictie. Deze ateliers worden geleid door Saskia van der Lingen (Engels) en Patty Krone (Italiaans). Voor de vertalers uit het Duits en Frans ligt het accent op het vertalen van filosofische literaire teksten. Hier zijn de docenten Hans Driessen (Duits) en Jeanne Holierhoek (Frans). Naast de vertaalateliers per taal zullen een aantal programmaonderdelen gezamenlijk worden gevolgd. De cursus begint in juni met een digitaal voortraject, waarbij er al de mogelijkheid is om vertalingen online bespreken.

De week wordt afgesloten met presentaties van de collectieve vertalingen in het Engels en in het Italiaans, waarna de vier groepen vertalers in het Nederlands korte presentaties zullen geven over specifieke vertaalproblemen waar zij tegenaan gelopen zijn tijdens de cursus. Na afloop is er een lezing die voor iedereen toegankelijk is.

Aanmelden

De aanmeldingstermijn voor de Zomercursus uit het Nederlands is inmiddels gesloten. Aanmelden voor een van de Intensieve Cursussen in het Nederlands kan nog tot 19 april. Meer informatie over de cursussen en het aanmeldingsformulier vind je hier (Engels en Italiaans) en hier (Duits en Frans).