Verslag Vertaalatelier op Locatie in Wenen

In mei werd aan de afdeling neerlandistiek van de universiteit Wenen een Vertaalatelier op Locatie Nederlands-Duits georganiseerd, in verband met het verblijf van de Vlaamse schrijfster Rachida Lamrabet als Writer-in-Residence. 

17 juli 2014

De workshop, gefinancierd door het ELV, vond plaats van 19 t/m 21 mei en werd georganiseerd door Christine Hermann, docente literair vertalen Nederlands-Duits in Wenen. De moderator van het atelier was Heike Baryga, de Duitse vertaalster van Rachida’s twee boeken die in het Duits zijn verschenen. De groep bestond uit studenten die al vertaalcolleges hadden gevolgd en studenten voor wie vertalen nog helemaal nieuw was. In totaal namen 14 studenten en 4 docenten deel aan het atelier. 

Het doel van het atelier was de belangstelling voor het literaire vertalen te stimuleren en de praktische kennis ervan te bevorderen. Rachida Lamrabet had vooraf een fragment uit een nog niet eerder vertaalde roman gekozen, waaraan samen werd gewerkt. Bijzonder aan het atelier was dat zowel auteur als vertaler deelnamen. 

De studenten lieten weten de discussies over verschillende vertaaloplossingen heel boeiend te vinden en gaven allen aan dat ze meer inzicht hebben gekregen in de praktijk van het literair vertalen. 

Een Vertaalatelier op Locatie is een opleidingsvorm waarbij studenten en recent afgestudeerden neerlandistiek overal ter wereld (nader) kennis kunnen maken met het literair vertalen uit het Nederlands. Deze vertaalateliers hebben als doel aankomend vertaaltalent extra te motiveren bij het kiezen van een loopbaan als professioneel literair vertaler. Universiteiten buiten het Nederlandse taalgebied waar Nederlands wordt gedoceerd kunnen bij het ELV een subsidie aanvragen om een VoL te organiseren.

Wilt u ook een Vertaalatelier op Locatie organiseren op uw universiteit? Lees hier meer. 

Hieronder enkele foto's van het Vertaalatelier:
 


Een deel van de studenten aan het werk
 


Vertaalster Heike Baryga
 


Schrijfster Rachida Lamrabet
 


Groepsfoto

 

(Foto's: Petra Niederberger)