Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>
header ELV
 
 
Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>

nieuwsbrief April 2015

 

ELV Summer School

Dit jaar presenteert het ELV een Summer School van 17 t/m 28 augustus waarin meerdere cursussen samenkomen. Het is de eerste keer dat vertalers in en uit het Nederlands tegelijkertijd vertaalateliers en colleges volgen. De Summer School vindt plaats in Utrecht.

Voor het Engels en Italiaans nemen vertalers in beide richtingen deel. Daarnaast wordt er voor vertalers uit het Duits en Frans een masterclass over het vertalen van literaire filosofische teksten georganiseerd. Op deze manier kunnen de verschillende groepen profiteren van elkaars expertise.

De vertalers in het Engels en Italiaans zullen zich voornamelijk richten op literair proza. Het programma zal naast plenaire colleges en lezingen bestaan uit het zelfstandig werken aan een collectieve vertaling en uit vertaalateliers onder leiding van ervaren vertalers. De ateliers zullen worden geleid door Susan Massotty en David Colmer (Engels) en Laura Pignatti en Franco Paris (Italiaans).

Vanaf 25 augustus starten de cursussen voor vertalers in het Nederlands voor vertalers uit het Engels, Italiaans, Duits en Frans. Voor de vertalers uit het Engels en Italiaans zal de focus liggen op het vertalen van literaire non-fictie. Deze ateliers worden geleid door Saskia van der Lingen (Engels) en Patty Krone (Italiaans). Voor de vertalers uit het Duits en Frans ligt het accent op het vertalen van filosofische literaire teksten. Hier zijn de docenten Hans Driessen (Duits) en Jeanne Holierhoek (Frans). Naast de vertaalateliers per taal zullen een aantal programmaonderdelen gezamenlijk worden gevolgd. De cursus begint in juni met een digitaal voortraject, waarbij er al de mogelijkheid is om vertalingen online bespreken.

De week wordt afgesloten met presentaties van de collectieve vertalingen in het Engels en in het Italiaans, waarna de vier groepen vertalers in het Nederlands korte presentaties zullen geven over specifieke vertaalproblemen waar zij tegenaan gelopen zijn tijdens de cursus. Na afloop is er een lezing die voor iedereen toegankelijk is.

Aanmelden

De aanmeldingstermijn voor de Zomercursus uit het Nederlands is inmiddels gesloten. Aanmelden voor een van de Intensieve Cursussen in het Nederlands kan nog tot 19 april. Meer informatie over de cursussen en het aanmeldingsformulier vind je hier. (link naar aankondigingen)

 

Overig nieuws:

 

Nominaties Filter Vertaalprijs 2015

Maar liefst zes vertalingen zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2015. Spectaculaire uitingen zijn het van een vertaalcultuur die bloeit tegen de stroom in. Op zaterdag 16 mei wordt in een feestelijk programma tijdens City2Cities 2015 de winnaar bekendgemaakt. Lees alles over de genomineerden in het nieuwe Filter-nummer dat 8 april verschijnt.

 

Vertalersgeluktournee van start gegaan

Twaalf literair vertalers vertellen in vijf boekhandels, verspreid door Nederland, over tien romanvertalingen uit acht verschillende talen: dat is in een notendop de Vertalersgeluktournee 2015. De tournee is op maandag 13 april in Groningen van start gegaan en eindigt op 19 mei in Velp. In de tussenliggende weken worden Gouda, Haarlem en Amsterdam bezocht.

Meer nieuws

Agenda

22/04 - 22/04 Symposium De Bijbel in de Lage Landen
23/04 - 23/04 Vertalersgeluktournee 2015, Verkaaik, Gouda
25/04 - 25/04 Toekomst in de talen
28/04 - 28/04 Vertalersgeluktournee 2015, Athenaeum, Haarlem
01/05 - 31/07 500 jaar Nederlanden in drie tentoonstellingen
13/05 - 13/05 Vertalersgeluktournee 2015, Van Rossum, Amsterdam
16/05 - 16/05 Uitreiking Filter Vertaalprijs 2015
19/05 - 19/05 Vertalersgeluktourne 2015, Jansen & de Feijter, Velp
 

logo elv

Expertisecentrum Literair Vertalen
Universiteit Utrecht
Trans 10
NL-3512 JK Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 253 6026
www.literairvertalen.org