Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>
header ELV
 
 
Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>

nieuwsbrief april 2016

 

Zomercursus Literair Vertalen: in het Frans en Arabisch

Dit jaar organiseert het ELV van 22 - 26 augustus een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands in het Frans en het Arabisch. De Zomercursus zal plaatsvinden in Antwerpen. Het programma van de cursus zal naast plenaire colleges en lezingen bestaan uit taalspecifieke colleges, het zelfstandig werken aan een collectieve vertaling en uit vertaalateliers onder leiding van ervaren vertalers. De cursus begint in juni met een digitaal voortraject, waarbij er al de gelegenheid is om vertalingen online te bespreken. De week wordt afgesloten met presentaties van de collectieve vertalingen in het Frans en in het Arabisch, waarbij de cursisten zullen ingaan op specifieke vertaalproblemen waar zij tegenaan gelopen zijn tijdens de cursus. Aanmelden voor de Zomercursus kan nog tot en met 2 mei. Zie onze website voor meer informatie over de cursussen en het aanmeldingsformulier.

 

Overig nieuws:

International Literature Festival Utrecht

Vanaf dit jaar gaat het festival dat vroeger City2cities heette door het leven als het International Literature Festival Utrecht, of kortweg ILFU. Nog altijd wordt er tijdens dit festival veel aandacht besteed aan literair vertalen. Dit jaar wordt de Arabische vertaling van Martinus Nijhoffs gedicht Awater gepresenteerd en zal de Filter Vertaalprijs 2016 worden uitgereikt. Bezoek voor meer informatie en tickets: www.ilfu.nl

Vertalersgeluktournee 2016 van start gegaan

In de Vertalersgeluktournee gaan literair vertalers met het publiek in gesprek over hun voor de Europese Literatuurprijs 2016 genomineerde romans. De reeks begon op 12 april in Heemstede en zal via Velp, Groningen en Nijmegen op 20 mei eindigen in Amsterdam. Onder meer Marianne Molenaar, Martin de Haan, Manon Smits en Hanneke van der Heijden (de vertalers van respectievelijk Karl Ove Knausgård, Michel Houellebecq, Alessandro Baricco en BariƟ Biçakçi) vertellen over hun vertaalervaringen. Ook dit jaar wordt de tournee georganiseerd door Nicolette Hoekmeijer en Andrea Kluitmann in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en het Lira fonds.

Vertaalproject Met Andere Woorden

Met de vijfde editie van het poëzievertaalproject Met Andere Woorden kijkt Poetry International vooruit naar het 47e Poetry International Festival Rotterdam dat van 7 tot en met 11 juni plaatsvindt. Deelname aan Met Andere Woorden is gratis. Na inschrijving kunnen deelnemers direct aan de slag en ontvangen ze een uitnodiging voor de werksessies met de dichter en festivalvertaler op donderdag 9 juni a.s. Meld je aan!

Meer nieuws

Agenda

22/04 Uitreiking Filter Vertaalprijs 2016
22/04 - 23/04 International Literature Festival Utrecht
02/06 'Winter blijft winter' door David Colmer
03/06 Vandaag Verhaeren Vertalen
08/06 Van Zeedijk tot Wassenaar - AFGELAST
22/08 - 26/08 Zomercursus Literair Vertalen 2016
02/09 - 25/09 Manuscripta
16/09 - 25/09 Week van de Afrikaanse roman
 

logo elv

Expertisecentrum Literair Vertalen
Universiteit Utrecht
Trans 10
NL-3512 JK Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 253 6026
www.literairvertalen.org