Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>
header ELV
 
 
Nieuwsbrief Expertisecentrum Literair Vertalen - <$MTEntryTitle$>

nieuwsbrief maart 2013

 

Zomercursus Literair Vertalen 2013: Spaans en Portugees in Utrecht

De jaarlijkse Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands vindt dit jaar van 19 t/m 30 augustus plaats in Utrecht. De doeltalen zijn Spaans en Portugees, met een focus op de Zuid-Amerikaanse varianten van die talen. De cursus is een masterclass voor gevorderde vertalers, toegankelijk voor kandidaten die voldoen aan de voorwaarden zoals die in de officiële aankondiging omschreven zijn. Zie onze website voor alle informatie. Aanmelden kan tot dinsdag 2 april 9.00 uur Nederlandse tijd.

Geslaagde Studiemiddag over taalverschillen tussen Belgisch-Nederlands en Nederlands-Nederlands

Op donderdag 28 februari organiseerde het ELV m.m.v. het Vlaams Fonds voor de Letteren een studiemiddag in Antwerpen. Literair vertaler Elly Schippers leidde de middag, die in het teken stond van de taalverschillen tussen het Belgisch-Nederlands en het Nederlands uit Nederland. Elly besprak de verschillen aan de hand van onder andere een vertaling door Dimitri Verhulst, en besteedde daarnaast op verzoek van één van de deelnemers aandacht aan het vertalen van scheldwoorden in young adult literatuur. Zie ook de website.

Het ELV en de social media

Het ELV bereikte recentelijk twee social media-mijlpalen: de ELV-pagina passeerde op Facebook de 200 likes en op Twitter de 300 volgers. De ELV-groep op LinkedIn heeft inmiddels uit 633 leden.

City2Cities

Het literatuurfestival City2Cities verbindt ieder jaar de stad Utrecht met twee andere literaire steden. Dit jaar zijn dat Berlijn en Lissabon. Veel programmaonderdelen staan in het teken van vertalen, zoals de presentatie van de Spaanse vertaling van Nijhoffs Awater en de uitreiking van de Filter Vertaalprijs op dinsdag 23 april. Het festival begint op 20 april en duurt tot en met 28 april. Het ELV was betrokken bij de inhoudelijke voorbereidingen.

Master Literair Vertalen gaat van start

De laatste voorbereidingen voor de Master Literair Vertalen zijn in volle gang. De opleiding zal in september 2013 officieel van start gaan als een internationaal joint program van de Universiteit Utrecht en de KU Leuven (België). Het is het eerste tweejarige programma op masterniveau in Europa dat onderzoek naar literair vertalen combineert met onderwijs in het vak zelf. In Utrecht heeft de opleiding de vorm van een tweejarige onderzoeksmaster; in Vlaanderen is het programma opgebouwd uit een reguliere eenjarige master Vertalen met aansluitend een postgraduaat Literair Vertalen. De opleiding is tot stand gekomen met financiële steun van de Nederlandse Taalunie. De Taalunie heeft in de afgelopen jaren al mogelijk gemaakt dat de meerdere lichtingen studenten een programma over literair vertalen konden volgen, door onder andere een lezingenreeks en een intensieve cursus van twee weken. Daarnaast wordt samengewerkt met de Letterenfondsen in beide landen, onder meer dankzij de translators-in-residence van het Nederlands Letterenfonds en jaarlijkse talentbeurzen voor de beste studenten. Meer informatie en het laatste nieuws is te vinden op www.masterliterairvertalen.eu.

Meer nieuws

Agenda

07/01 - 08/03 La Fabrique Européene des traducteurs
21/03 MLV-lezing Barber van de Pol
23/03 - 24/03 Werkgroep literair vertalen op het Institut Néerlandais in Parijs
24/03 Landelijke vertaalmanifestatie 'Nederland Vertaalt'
18/04 MLV-lezing Theo D'Haen
03/05 - 19/05 Workshop toneelvertalen uit het Duits
16/05 MLV-lezing Désirée Schyns
27/05 ELV Weblecture Onno Kosters
 

logo elv

Expertisecentrum Literair Vertalen
Universiteit Utrecht
Trans 10
NL-3512 JK Utrecht
Telefoon: +31 (0)30 253 6026
www.literairvertalen.org