Uitgelicht - archief

 • Docentencursus NVT en Neerlandistiek

  In samenwerking met de Taalunie en het ELV organiseert de Universiteit Utrecht een nieuwe nascholingscursus voor docent-onderzoekers NVT. De eerste dag stond in teken van literair vertalen met o.a. Maya Rispens, Philiep Bossier, Jeanne Holierhoek en Ton Hoenselaar (10-07-2017).

 • Uitreiking talenbeurzen 2017

  De Talentbeurzen 2017 zijn bekendgemaakt. Janne Van Beek (Engels), Elbert Besaris (Duits), Myrthe van den Bogaert (Spaans) en Kaat Vanneste (Engels) zijn dit jaar de laureaten. De beurzen worden mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds en de Orde van den Prince afdeling Middelheim (05-07-2017).

 • European School of Literary Translation (ESLT)

  De European School of Literary Translation (ESLT) heeft tot doel om de professionalisering van literair vertalers te ondersteunen door een pan-Europese infrastructuur voor het opleiden van literair vertaaldocenten in het leven te roepen. De eerste Summer School vindt plaats in Rome, van 12 tot en met 15 september 2017. Aanmelden kan tot 28/06.

 • Les Phares du Nord

  Na een succesvol gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse richten het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren zich de komende twee jaar op Frankrijk. Met een intensieve campagne getiteld Les Phares du Nord richten de fondsen zich op een substantiële groei van het aantal literaire vertalingen in het Frans en op een grotere zichtbaarheid van Nederlandstalige auteurs in Frankrijk.

 • CEATL in Utrecht

  Van 10 t/m 13 mei ontvangen de Auteursbond en het ELV, in samenwerking met ILFU en de MLV, de CEATL in Nederland voor hun algemene vergadering. Ruim veertig vertalers uit heel Europa komen deze dagen bijeen in Utrecht (11-05-2017).

 • De eerste zin

  In de rubriek 'De eerste zin' van Athenaeum Boekhandel ditmaal bijzondere eerste zinnen van vroeger en nu, uit Gabriel García Márquez' Honderd jaar eenzaamheid. 'Was het echt nodig om het boek opnieuw te vertalen? vraagt u zich misschien af. Ik denk van wel, en ik zal uitleggen waarom,' aldus vertaler Mariolein Sabarte Belacortu (08-05-2017).

 • ILFU 2017

  Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats op 11, 12 en 13 mei in TivoliVredenburg. Het thema dit jaar is China en op donderdag 11 mei staat het programma helemaal in het teken van vertalen en vertalers, met o.a. de uitreiking van de Filter-vertaalprijs, de Translation Slam, Translating China en meer (01-05-2017).

 • Vertalers en het boekenvak

  Sinds kort heeft Boekblad een nieuwe rubriek op hun website: 'Vertalers en het boekenvak'. Een mooie serie interviews met literair vertalers. Na Nicolette Hoekmeijer en Rien Verhoef werd afgelopen week Anne Lopes Michielsen ondervraagd (25-04-2017).

   

 • Vertaalverhaal

  Op de website www.vertaalverhaal.nl worden ‘verhalen’ over vertalen verzameld, die voor alle belangstellenden gratis downloadbaar zijn. Elke zondag wordt een nieuw vertaalverhaal geplaatst, deze week een poëzieverhaal van Jan H. Mysjkin (19-04-2017).

 • De Cowboykampioen

  Eind maart verscheen De cowboykampioen van de Mexiaanse Aura Xilonen, uit het Spaans vertaald door Lisa Thunnissen. Voor deze vertaling ontving de vertaler een mentoraat van het ELV en het Nederlands Letterenfonds onder begeleiding van Brigitte Koopmans (12-04-2017).