Online cursussen Professionalisering van de beginnend vertaler 2022

Van 19 september 2022 – tot 20 november 2022

Het ELV organiseert dit jaar twee onlinecursussen professionalisering voor beginnende vertalers uit het Nederlands in het Engels, Italiaans of Spaans en andersom. De cursussen vinden plaats van 19 september tot 20 november 2022.

Het doel van deze cursus is om de beginnend vertaler in of uit het Nederlands beter voor te bereiden op het vervolg van diens loopbaan als literair vertaler en de nodige handvatten voor de toekomst te bieden. Gedurende deze cursus werken de deelnemers samen aan een speciaal hiervoor ontworpen traject. Dit jaar stonden de inschrijvingen open voor vertalers in en uit het Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Twaalf deelnemers zijn geselecteerd, waarvan er zes in en zes uit het Nederlands vertalen. Vorig jaar was de cursus bedoeld voor vertalers in en uit de zogenaamde 'kleine' talen.

De focus ligt bij deze cursus minder op het vertalen zelf, maar vooral op de professionele bekwaamheid van de literair vertaler. Verschillende onderwerpen komen tijdens deze cursus aan bod, zoals het literaire veld waarin je als vertaler actief bent, ondernemerschap, zichtbaarheid, de literair vertaler als intercultureel ambassadeur, onderhandelen, pitchen en meer. Onlinebijeenkomsten, weblectures, vakliteratuur en bijbehorende opdrachten zullen helpen de nodige vaardigheden te ontwikkelen. Dit alles wordt uitgewerkt in een individueel portfolio.