Literaire Vertaaldagen 2023

Van 08 december 2023 – tot 09 december 2023

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2023 zal in respectievelijk de Rode Hoed en het Amsterdams Lyceum in Amsterdam de 24ste editie van de Literaire Vertaaldagen plaatsvinden.

Thema van de symposiumdag op vrijdag 8 december is ‘The Times They Are a-Changin’: de veranderende boekenmarkt stelt vertalers en uitgevers van vertaalde literatuur voor nieuwe uitdagingen maar biedt ook nieuwe kansen. Aandacht zal worden besteed aan het leesgedrag van jongeren en de verdringing van het Nederlands door het Engels, aan de ontwikkeling van vertaalsoftware en de mogelijke gevolgen van Artificial Intelligence en ChatGPT voor het vertalen in het algemeen en het literair vertalen in het bijzonder en aan genderdiversiteit in vertalingen. Daarbij zullen we ons niet laten meeslepen door angst voor verandering, maar de aandacht richten op nieuwe deuren die open kunnen gaan. Tijdens de workshopdag op zaterdag 9 december zal op enkele van deze thema’s nader worden ingegaan en zal ook een aantal andere onderwerpen aan bod komen, zoals poëzievertalen, het pitchen van titels en het redigeren van eigen vertaalwerk.

Programma symposium

Vrijdag 8 december: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

De symposiumdag kan ook online worden bijgewoond.

9.30 Welkomstmoment: IJs breken met de Verenigde Literair Vertalers (iedereen is welkom). Een warme ontvangst voor beginnende vertalers, vertalers die voor de eerste keer naar de Vertaaldagen komen en oudgedienden die de nieuwe garde mee willen verwelkomen. De VLV is je ijspriem
10.45 Algemene inloop
11.15 Opening door Marije de Bie, coördinator Vertalershuis Amsterdam
11.30 Tia Nutters, redacteur en parttime vertaalonderzoeker, en Maarten Liebregts, literair vertaler Japans-Nederlands en docent Japans: Taalkundige overwegingen: genderdiversiteit in vertalingen uit het Engels en Japans
12.30 Lunch
14.00 Yra van Dijk, gasthoogleraar bij het Leiden Institute for Arts in Society: Ontkennen kan niet meer: over de woestijnvorming van het literaire lezen
14.45 Céline Canon en Suzanne Peet, bookstagrammers van de Schwob Young Community, en hun boekencoach Corina MaduroHet verbinden van de offline en online boekenwereld
15.10 Martin de Haan, literair boekvertaler, schrijver en fotograaf, en Gys-Walt van Egdom, vertaalwetenschapper en docent vertalen en vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht, over taaltechnologie en de mogelijke gevolgen van AI voor het vertalen in het algemeen en het literair vertalen in het bijzonder. De lezing van Gys-Walt is getiteld Wat meten we als we intelligentie meten? Plagerig pleidooi voor een Turing-test voor mensen, die van Martin Een creatieve atoombom, of: How I Learned to Stop Worrying and Love AI
16.10 Maria Postema, jeugd- en YA-boekenvertaler Engels-Nederlands: Booktok for Dummies: een ‘antropologische uiteenzetting’ over het leespubliek van morgen
16.30 Uitreiking Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs 2023
17.00 Borrel

Programma vertaalworkshops

Zaterdag 9 december: Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, 1075 BJ Amsterdam

Er worden tien verschillende workshops aangeboden die elk vier uur beslaan, van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00. Bij de inschrijving zijn een lunch en een borrel na afloop inbegrepen.

 • Lies Lavrijsen

  There’s nowt so queer as folk: genderdivers vertalen in YA (Engels-Nederlands)

 • Kristen Gehrman en Mijke Hadewey van Leersum

  De coming-of-gender roman en genderbewust vertalen: een vice-versa workshop (Engels-Nederlands en Nederlands-Engels)

 • Rob Zweedijk

  Persklaar maken, een hels karwei: kijkje in de keuken bij een persklaarmaker (Alle taalcombinaties)

 • Suzanne Holtzer

  Je eigen vertaling redigeren: William Shakespeares Hamlet (Alle taalcombinaties)

 • Lidewijde Paris

  Haal meer uit je vertaalpraktijk (Alle taalcombinaties)

 • Michele Hutchison and Sasja Janssen

  Multilingual poetry translation workshop for experienced translators from Dutch (Nederlands-Engels/Frans/Duits/Italiaans/Spaans)

 • Martin de Haan

  Productieve absurditeit: Houellebecq als dichter (Frans-Nederlands)

 • Tia Nutters

  Vertaaltechnologie, ook voor literair vertalers: in hoeverre kunnen literair vertalers profiteren van nieuwe technieken? (Alle taalcombinaties)

 • Robbert-Jan Henkes

  De slechtste roman ter wereld vertalen (Engels-Nederlands)

 • Eva Wissenburg

  Schrijven over vertalen (Alle taalcombinaties)

Aanmelding en kosten

Symposiumdag vrijdag 8 december 2023

Voor de symposiumdag kun je je aanmelden tot dinsdag 28 november, of zolang er plaats is. De symposiumdag is ook gratis online te volgen. Om de link naar de livestream te ontvangen, kun je je gratis aanmelden via het inschrijfformulier hieronder. Online deelname houdt in enkel luisteren en kijken, er is geen interactie mogelijk met de sprekers of met de live deelnemers.

Klik hier voor het inschrijfformulier van de symposiumdag

Kosten live deelname symposiumdag, inclusief lunch en borrel: € 35

Workshopdag zaterdag 9 december 2023

Voor de workshopdag kun je je aanmelden tot vrijdag 27 oktober. Voor de workshops geldt een maximum aantal deelnemers. Na 10 november 2023 ontvang je informatie over de betreffende workshop en eventueel een voor te bereiden opdracht.

Klik hier voor het inschrijfformulier van de workshopdag

Kosten deelname workshopdag, inclusief lunch en borrel: € 35

Literaire Vertaaldagen

De Literaire Vertaaldagen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, het Vertalershuis Amsterdam / Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, het Expertisecentrum Literair Vertalen en de Auteursbond.

De praktische organisatie is in handen van het Vertalershuis Amsterdam.

De Literaire Vertaaldagen zijn in de eerste plaats bedoeld voor hen die werkzaam zijn als literair vertaler of die bezig zijn van literair vertalen hun beroep te maken. De dagen worden mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, de Auteursbond en het Expertisecentrum Literair Vertalen. De praktische organisatie is in handen van het Vertalershuis Amsterdam.