Werkplaats feedback geven én vertalingen pitchen

Datum: 28 juni 2024

Op vrijdag 28 juni kun je in de Bibliotheek van het Nederlands Letterenfonds in Amsterdam deelnemen aan een dubbele werkplaats. Lees verder voor meer informatie.

Onder de deskundige begeleiding van Nicolette Hoekmeijer leer je feedback geven – aan bijvoorbeeld collega’s of studenten. Vervolgens gaat Andrea Kluitmann in op het spreken over vertalen. Hoe vertel je over literair vertalen in leesclubs, bibliotheken en scholen? Leer je eigen vertaling pitchen en/of voor te dragen. 

Er wordt meteen overgegaan tot de praktijk door elkaar feedback te geven. Er wordt afgesloten met een borrel.

Programma

11u-12u30 werkplaats feedback geven met Nicolette Hoekmeijer 

12u30-13u15 broodjeslunch

13u15-14u45 werkplaats spreken over vertalen met Andrea Kluitmann 

14u45-15u pauze

15u-17u oefenen spreken voor publiek en borrel 
 

Meld je alvast aan door een mail te sturen naar werkplaatsen@vertalersvakschool.nl.

Over de sprekers

Na haar studie Engels ging Nicolette Hoekmeijer werken als ondertitelaar. Gaandeweg is de aandacht steeds meer verschoven naar het vertalen van boeken, en daarbinnen is ze zich steeds meer gaan toeleggen op literatuur. Voornamelijk fictie, maar ook wel non-fictie of journalistieke teksten. Verder geeft ze al dik tien jaar les aan de Vertalersvakschool, organiseert ze soms workshops en begeleidt ze zo nu en dan nieuw talent via een mentoraat van het ELV. 

Andrea Kluitmann studeerde Duitse taal- en letterkunde in Bochum en Amsterdam. Ze vertaalt kinder- en jeugdliteratuur, romans, toneelstukken, graphic novels en zakelijke teksten vanuit het Nederlands in haar moedertaal Duits. Naast het vertalen geeft ze ook interviewtraining Duits aan auteurs en andere mensen uit de cultuursector. Ze schrijft columns, interviews, artikelen en leesrapporten. Ook is ze voorzitter van Stichting Vertaalverhaal. Andrea heeft samen met Nicolette Hoekmeijer en Hanneke Marttin in 2010 de Vertalersgeluktournee opgezet, die ze tot 2022 samen hebben georganiseerd.