Awater Vertaald met Alexa Stoicescu en Forugh Karimi

26 september 2022 - Evenementen

Sinds de eerste editie van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) is het een traditie geworden om jaarlijks nieuwe vertalingen te laten maken van het gedicht Awater (1934) van Martinus Nijhoff. Op dinsdag 27 september worden de vertalingen van Alexa Stoicescu naar het Roemeens en van Forugh Karimi naar het Farsi gepresenteerd.

Decoratieve afbeelding.

Dichter Martinus Nijhoff (1894 – 1953) schreef Awater grotendeels op het terras van het vermaarde Café Flora; het beschrijft onder meer een route door Utrecht, die nog altijd door bewonderaars wordt gevolgd. Awater is inmiddels al in meer dan twintig talen vertaald, en dit jaar worden daar het Roemeens en Farsi aan die lijst toegevoegd.

Tijdens de presentatie van de nieuwe vertalingen spreekt dichter Thomas Möhlmann in een live programma met de vertalers over hun tour de force om dit Nederlandse meesterwerk te ontsluiten in een andere taal. Daarnaast zullen beide vertalers een stuk voorlezen, en kunnen aanwezige studenten en bezoekers vragen stellen. 

De presentatie vindt plaats op dinsdag 27 september van 15:00 tot 17:00 bij Achter de Dom 14 in Utrecht. Het programma is vrij toegankelijk. Het is wel noodzakelijk je van tevoren aan te melden. Bekijk alle informatie via de webpagina van het evenement.