Filter-Vertaalprijs 2017 voor Robbert-Jan Henkes

12 mei 2017 - Prijzen en nominaties

Op 11 mei werd de Filter-Vertaalprijs uitgereikt aan Robbert-Jan Henkes voor Bij mij op de maan (Van Oorschot, 2016) op het ILFU. "Bij mij op de maan is een festijn van rijm en ritme en een dollemansrit van speelse taal en krankzinnige logica: Annie M.G. Schmidt 2.0" aldus de jury. 

Elbert Besaris
Foto: Elbert Besaris

Naast Henkes waren ook Peter Kaaij voor Groene Heinrich van Gottfried Keller (Athenaeum – Polak & Van Gennep), Kees Mercks voor Het labyrint van de wereld en het paradijs van het hart van Jan Amos Comenius (Uitgeverij Vantilt/Comenius Leergangen), Liesbeth van Nes voor Roemruchte daden en opvattingen van doctor Faustroll, patafysicus van Alfred Jarry (Bananafish) en Leen Van Den Broucke & Iannis Goerlandt voor Korte gesprekken met afgrijselijke mannen van David Foster Wallace (Meulenhoff) genomineerd. 

De prijs van €10.000 wordt beschikbaar gesteld door de uitgeverijen Athenaeum, De Arbeiderspers, De Bezige Bij, Historische Uitgeverij, Lebowski, Meulenhoff, Podium, Van Oorschot, Vantilt en Wereldbibliotheek, en een anonieme begunstiger die zo, in samenwerking met Stichting Filter, willen bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties. 

Uit het juryrapport (het volledige rapport is terug te lezen op de website van Filter):

"De jury zwaait de zes vertalers de grootste lof toe voor hun excellente en bijzondere vertaalprestaties. De prijs kent zij toe voor de vertaling waarin zij het speerpunt van de bijzonderheid tot de hoogste macht verheven ziet. Het is de vertaling waarin de rol van de literair vertaler in al haar facetten voor het voetlicht wordt gebracht: de vertaler als virtuoze taalkunstenaar, als gedreven deskundige, als initiatiefrijke bemiddelaar, die met zijn boek een rijk spectrum aan lezers aanspreekt, een boek dat is voorbestemd een klassieker te worden van de Nederlandse literatuur. De Filter Vertaalprijs 2017 gaat naar Robbert-Jan Henkes, voor 'Bij mij op de maan'."

De jury van de Filter Vertaalprijs bestond dit jaar uit Anne van Buul (neerlandica en redactielid van Filter), Jan Gielkens (winnaar van de prijs in 2016), Linda Pennings (italianiste,docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en tevens voorzitter), Ivo Smits (japanoloog en bestuurslid van Stichting Filter) en Rivkah Zeeman (Crossing Border Festival). Kijk voor meer informatie op de website van Tijdschrift Filter of in Filter 24:1.