Nederland gastland op boekenbeurs Turijn 2025

23 mei 2024 - Algemeen

In 2025 is Nederland gastland op de Salone Internazionale del Libro Torino, de grootste boekenbeurs van Italië, en een van de belangrijkste van Europa. De zevenendertigste editie van deze beurs zal speciaal in het teken staan van Nederlandse literatuur. Dat werd bekendgemaakt op de boekenbeurs van 2024, waar Letterenfonds-directeur Romkje de Bildt de overeenkomst ondertekende, in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur Willem van Ee.

Het gastlandschap wordt georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Italië. Tijdens de beurs zullen internationale en met name Italiaanse lezers, schrijvers en uitgevers kennismaken met de Nederlandse literatuur. De ambitie is om de culturele banden met Italië nog meer te versterken en nieuwe Nederlandse stemmen in het taalgebied te introduceren, binnen en buiten het boek. Italië is voor de Nederlandse uitgeverijbranche een belangrijke markt: na Duits en Engels is Italiaans de meest vertaalde taal van de Nederlandse literatuur.

Met het gastlandschap in 2025 continueert het Letterenfonds de focus op Italië, die in 2023 een start kreeg met het programma FuturoPresente. Deze campagne, georganiseerd in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade, het Fonds Podiumkunsten, het Filmfonds en lokale culturele organisaties, zette de Nederlandse kinder- en jeugdcultuur in de spotlights in Italië.

De Nederlandse literatuur staat niet alleen tijdens de boekenbeurs van Turijn in het middelpunt van de belangstelling, maar ook daarbuiten. Literaire festivals, residenties en boekenbeurzen in Italië kunnen hierdoor een jaar lang niet om de Nederlandse literaire cultuur heen.

Over de boekenbeurs

De Salone Internazionale del Libro Torino vindt ieder jaar in mei plaats in het Lingotto Fiere-complex in Turijn, en is een grootschalige vakbeurs voor uitgevers van over de hele wereld. Naast een belangrijke ontmoetingsplek voor professionals, is de Salone ook een cultureel festival, met onder andere optredens, workshops, panelgesprekken met schrijvers en vertalers. Beroemde schrijvers geven acte de presence. Dit jaar ging onder andere Salman Rushdie in dialoog met Roberto Saviano (‘Gomorra’).