Vacature Universitair Docent Vertaalwetenschap Universiteit Utrecht

16 mei 2018 - Vacatures

Het departement Talen, Literatuur en communicatie (TLC) van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht heeft een vacature voor de functie van universitair docent voor het academisch jaar 2018-2019 in het vakgebied vertalen en vertaalwetenschap (1,0 fte).

Dit vakgebied houdt zich bezig met het verschijnsel vertalen in het algemeen en de actuele en historische bestudering ervan in het bijzonder. De vertaalwetenschap kent veel dimensies, in Utrecht ligt het accent op vertaalbeschrijving en -kritiek, vertaaldidactiek en vertaalgeschiedenis. Vertaalopvattingen worden bestudeerd en onderwezen in zowel het vaktalige, professionele als literair culturele domein. Het onderzoek wordt in principe ondergebracht bij het ICON, het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek, of bij een meer taalkundige invalshoek bij het Utrecht Institute of Lingusitics.

Taken

De succesvolle kandida(a)t(e):

  • geeft taaloverstijgend onderwijs op het gebied van de vertaalwetenschap, zowel in de bachelors Moderne Talen als in de master Vertalen;
  • geeft vertaalcolleges Engels-Nederlands, zowel in de bachelor als in de master;
  • begeleidt bacheloreindwerkstukken en masterscripties op het gebied van vertalen;
  • verricht onderzoek, in het bijzonder op het gebied van de vertaalwetenschap;
  • actief participeren/functioneren in collegiale overleggen van de betrokken opleidingen.                                   

Profiel

U heeft een promotie in de vertaalwetenschap of op een aanverwant onderwerp in de taal- of letterkunde en u heeft ervaring in het geven van vertaalonderwijs op academisch niveau. U bent in het bezit van een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) of een equivalent. U publiceert op het gebied van vertalen en de vertaalwetenschappen en heeft kennis van/ervaring met vaktalig en/of literair vertalen, alsook kennis van de institutionele en bedrijfsmatige vertaalpraktijk. Tot slot heeft u uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in de Nederlandse (native) en Engelse (near native) taal.                                  

Aanbod

De UU biedt een tijdelijke aanstelling (1,0 fte) voor een jaar. De positie kent een verdeling van 70% onderwijs en 30% onderzoek. Het salaris bedraagt - afhankelijk van opleiding en ervaring - minimaal € 3.475,- en maximaal € 5.405,- (schaal 11/12 van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Daarnaast mag u rekenen op aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Verder heeft de Universiteit Utrecht een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder keuze voor een goede balans tussen werk en privé (o.a. goede verlofregeling), ontwikkelingsmogelijkheden en een uitstekende pensioenregeling. Kijk voor meer informatie: werken bij de Universiteit Utrecht.

Over de organisatie

Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability.

Aan de faculteit Geesteswetenschappen zijn ongeveer 6.000 studenten en 900 medewerkers verbonden. De faculteit omvat vier kennisdomeinen: filosofie en religiewetenschap, geschiedenis en kunstgeschiedenis, media- en cultuurwetenschappen en talen, literatuur en communicatie. Met het onderwijs en onderzoek op deze gebieden wil de faculteit bijdragen aan een beter begrip van Nederland en Europa in een sterk veranderende maatschappelijke en culturele context. De enthousiaste en betrokken collega’s en de uitstekende voorzieningen in de historische binnenstad van Utrecht, waar de faculteit is gehuisvest, zorgen voor een inspirerend werkklimaat.

Aanvullende informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met prof. dr. A.B.M. Naaijkens, hoogleraar Duitse letterkunde alsmede Vertaalwetenschap, als zodanig is hij verantwoordelijk voor de Research Master Literair Vertalen. Hij is bereikbaar via A.B.M.Naaijkens@uu.nl (mail uw sollicitatie niet naar dit adres, deze wordt dan niet in behandeling genomen).

Solliciteren

Herkent u zichzelf in het bovenstaande profiel dan nodigt de Universiteit Utrecht u graag uit te solliciteren. Uw sollicitatie bevat uw motivatie, CV met een overzicht van werkervaring en publicaties, de contactgegevens van twee referenten, uw contactinformatie en persoonlijke gegevens. U kunt solliciteren via de knop 'Solliciteer' op het desbetreffende artikel op de volgende pagina: https://www.uu.nl/organisatie/werken-bij-de-universiteit-utrecht/vacatures. Zoek hier op 'Wetenschappelijke functies' en 'Geesteswetenschappen'.

De uiterste datum voor het indienen van uw sollicitatie is 1 juni 2018.

Interviews met geselecteerde kandidaten vinden plaats in de tweede helft van week 23 (4 t/m 8 juni 2018).