(Ver)talen en andere verhalen met Iwona Mączja

17 november 2022 - Evenementen

Op maandag 21 november is er een nieuwe online bijeenkomst in de reeks (Ver)talen en andere verhalen te volgen. Iwona Mączka zal spreken over vertalen, verbeelden, verstaan en de rol van de cultureel bemiddelaar. Inschrijving is vereist.

Foto van de gastspreker.

'Polen zijn onze buren. Dit kunnen zijn de mensen bij u in de straat. Nieuwkomers, maar ook bijvoorbeeld nazaten van bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog,' zo lezen we op de website Polen in Beeld, waaraan Iwona Mączka haar bijdrage levert. Iwona is ook mede-oprichtster en bestuurslid van de Stichting Literatura, die Poolse literatuur promoot in Nederland en België, en Vlaamse en Nederlandse literatuur in Polen. Haar rol als cultureel bemiddelaar vervult ze ook door boeken van het Nederlands naar het Pools te vertalen (en soms omgekeerd), onlangs nog het boek "Liever dier dan mens" van Pieter van Os.

Tijdens de bijeenkomst komt Iwona Mączka vertellen over haar inspanningen om de Polen, Nederlanders en Vlamingen dichter bij elkaar te brengen en te laten kennismaken met elkaars cultuur, geschiedenis en literatuur.

Gastspreker

Iwona Mączka is eigenaar van onderzoeks- en vertaalbureau I:WO&A. Ze is gepromoveerd aan de universiteit van Leiden en werkte op projectbasis onder andere voor het Nationaal Archief in Den Haag. Zij is bestuurslid van de Stichting Literatura, initiatiefnemer van Polen in Beeld en is werkzaam als literair vertaler.

Moderator

De moderator van deze bijeenkomst is Małgorzata Dowlaszewicz, verbonden aan de Erasmus Leerstoel voor Nederlandse Filologie van de Universiteit van Wrocław. Zij zal de deelnemers verwelkomen, de gast introduceren en de bijeenkomst en vragensessie in leiden.

Organisator

De organisator van het project is de stichting Fundacja FreeLING, een Poolse non-profitorganisatie. FreeLING organiseert in de eerste plaats nascholing voor vertalers en tolken organiseert, maar neemt ook deel aan andere projecten die taal en cultuur promoten.

Informatie over inschrijven en andere praktische zaken vind je op de website van (Ver)talen en andere verhalen