Vertaalprofiel van Charlotte van Rooden

Talen

In het Nederlands uit het:

Roemeens, Duits

Over mij

In februari is De glazen tuin van Tatiana Țîbuleac bij Uitgeverij Pegasus verschenen. Ik heb met veel plezier en met steun van het Nederlands Letterenfonds aan deze vertaling gewerkt.

Ik heb recentelijk samengewerkt met een aantal literaire tijdschriften, namelijk Terras, Deus Ex Machina, Kluger Hans en PLUK.  

In de herfst van 2021 heb ik de opleiding literair vertalen Duits-Nederlands aan de Vertalersvakschool Amsterdam afgerond.

In augustus 2021 is bij Uitgeverij Atlas Contact mijn vertaling verschenen van het non-fictie boek Sekscultuur van de Duitse filosofe Bettina Stangneth. 

Mijn eerste vertaling, de roman Hartenvrouw van de Moldavische schrijver Iulian Ciocan, kwam in juni 2020 uit bij Uitgeverij Pegasus. 

Sinds januari 2020 werk ik als vertaler Roemeens-Nederlands mee aan het CELA-project (Connecting Emerging Literary Artists). Voor CELA vertaal ik fragmenten uit het werk van de Roemeense schrijvers Lavinia Braniște, Alexandru Potcoavă en Cristina Vremeș. 

Daarnaast heb ik een aantal kleinere beurzen gekregen van het Nederlands Letterenfonds: eerst om leesrapporten te maken voor de romans Clovnul (De clown, 2021) van Iulian Ciocan en Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu. Bildungsnovella (Het vreemde en aangrijpende leven van Priță Barsacu, 2018) van Iulian Bocai, en vervolgens ook om samen met collega-vertaler Jan Willem Bos een voorstel te schrijven voor een bloemlezing met moderne Roemeense verhalen.