Bekendmaking shortlists Europese Literatuurprijs 2020

Datum: 24 juni 2020

Op woensdagmiddag 24 juni vanaf 12:00 uur maken twee jury’s elk hun shortlist bekend voor de Europese Literatuurprijs 2020. De prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Ter gelegenheid van deze tiende jubileumeditie is naast de reguliere vakjury een studentenjury ingesteld. Beide jury’s selecteren hun eigen shortlist (van vijf titels) en winnaar. De twintig romans op de longlist zijn geselecteerd door vijftien boekhandels.

De bekendmaking vindt plaats tijdens een online evenement. Aanmelden kan via deze link, waarna je een link ontvangt om de livestream te bekijken. 

De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

De prijsuitreiking volgt op zaterdag 7 november op het Crossing Border Festival in Den Haag.

Over de Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt ondersteund door Stichting Lira. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt.

Overzichtplaatje met covers van titels op de longlist.