Crossing Border festival

Van 29 oktober 2019 – tot 03 november 2019

Elk jaar komen meer dan 100 schrijvers, artiesten en muzikanten van over de hele wereld samen op het Crossing Border festival in Den Haag. Grote namen en opkomend talent wisselen elkaar af. Ook vindt tijdens het Crossing Border festival de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Europese Literatuurprijs 2019.

De 27ste editie in 2019 is van dinsdag 29 oktober tot en met zondag 3 november, met zowel overdag als ‘s avonds programmering op meerdere podia in en om Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de Centrale Bibliotheek. Kijk voor meer informatie over het festival en de optredende artiesten op www.crossingborder.nl.

Op zondag 3 november wordt de winnaar van de Europese Literatuurprijs bekendgemaakt. De genomineerden voor dit jaar zijn:

  • Arno Geiger met Onder de Drachenwand, uit het Duits vertaald door Wil Hansen;
  • Geir Gulliksen met Het verhaal van een huwelijk, uit het Noors vertaald door Geri de Boer;
  • Marek Šindelka met Materiaalmoeheid, uit het Tsjechisch vertaald door Edgar de Bruin;
  • Ali Smith met Winter, uit het Engels vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer;
  • Éric Vuillard met De orde van de dag, uit het Frans vertaald door Liesbeth van Nes.

De Europese Literatuurprijs vraagt specifiek aandacht voor hedendaagse romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en culturele rijkdom van Europa. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler(s) van het bekroonde boek.

De winnaar van de prijs in 2018 is Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad, vertaald uit het Noors door Edith Koenders en Paula Stevens. Meer informatie over het festival, tickets en deze avond is hier te vinden.