Uitreiking Europese Literatuurprijs 2019

Datum: 03 november 2019

Op zondag 3 november wordt de Europese Literatuurprijs 2019 uitgereikt op het Crossing Border festival in Den Haag. De prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt en bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden geëerd; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertaler € 5.000.

Toegang tot dit evenement is gratis. Om zeker te zijn van een plaats graag reserveren door een mailtje te sturen naar milena@crossingborder.nl

De genomineerden voor dit jaar zijn:

  • Arno Geiger met Onder de Drachenwand, uit het Duits vertaald door Wil Hansen
  • Geir Gulliksen met Het verhaal van een huwelijk, uit het Noors vertaald door Geri de Boer
  • Marek Šindelka met Materiaalmoeheid, uit het Tsjechisch vertaald door Edgar de Bruin
  • Ali Smith met Winter, uit het Engels vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer
  • Éric Vuillard met De orde van de dag, uit het Frans vertaald door Liesbeth van Nes. 

Juryvoorzitter: Abdelkader Benali

Interviewer: Arjan Peeters

Host: Marije de Bie

De Europese Literatuurprijs vraagt specifiek aandacht voor hedendaagse romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en culturele rijkdom van Europa. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler(s) van het bekroonde boek.

De winnaar van de prijs in 2018 is Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad, vertaald uit het Noors door Edith Koenders en Paula Stevens.