Uitreiking Europese Literatuurprijzen 2020

Datum: 07 november 2020

Op zaterdag 7 november wordt op het Crossing Border festival in Den Haag de Europese Literatuurprijs 2020 uitgereikt. De prijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen.

Dit jaar viert de Europese Literatuurprijs haar tiende editie. Om dit jubileum luister bij te zetten worden er dit jaar twee prijzen uitgereikt: naast de reguliere vakjury selecteert een studentenjury een winnende roman. Beide prijzen bestaan uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler.

De vakjury bestaat uit voorzitter Abdelkader Benali (schrijver), Xandra Schutte (hoofdredacteur De Groene Amsterdammer), Wil Hansen (vertaler Duits en laureaat van de Europese Literatuurprijs 2019), Bob Kappen (Athenaeum Boekhandel, Amsterdam) en Merijn Schipper (Boekhandel Bijleveld, Utrecht).

De studentenjury onder voorzitterschap van auteur Alma Mathijsen wordt gevormd door studenten Ilse Peeters (MA Literair Bedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen), Max Tromp (MA Geschiedenis aan de Universiteit Leiden), Zaza van de Koppel (BA Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht) en Koen Boelens (vertaler Engels; afgestudeerd aan de Master Literair Vertalen en de Vertalersvakschool).

Over de Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Tevens bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman, die geldt als voorbeeld van een excellente vertaling. De prijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum SPUI25, het Nederlands Letterenfonds, weekblad De Groene Amsterdammer en Athenaeum Boekhandel en wordt ondersteund door Stichting Lira. De prijs vraagt specifiek aandacht voor romans uit het Europese taalgebied en benadrukt daarmee de literaire diversiteit en de culturele rijkdom van Europa. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt.

Overzichtplaatje met covers van titels op de longlist.