Uitreiking Filter Vertaalprijs 2019

Datum: 23 april 2019

Maar liefst zes vertalingen die verschenen in het afgelopen jaar zijn genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2019. Op Wereldboekendag, dinsdag 23 april, wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst van Stichting Filter, in samenwerking met Het Literatuurhuis, in Houtzaagmolen De Ster te Utrecht. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000,-.

Volgens de jury was 2018 een rijk vertaaljaar: ze nomineerde zes in plaats van vijf vertalingen die alle zeer bijzonder genoemd mogen worden. De zes genomineerde boeken zijn (in alfabetische volgorde op naam van de vertaler):

  • Wil Boesten met De zwarte heer Bazetub van Albert Vigoleis Thelen (Cossee)
  • Harrie Lemmens met Voor wie in het donker op mij wacht van – Antonio Lobo Antunes (Ambo | Anthos)
  • George Pape met Galicische wetten van Philippe Sands (Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum)
  • Trijne Vermunt met Oogzenuw van María Gainza (Podium)
  • Jos Vos met Het hoofdkussenboek van Sei Shōnagon (Athenaeum – Polak & Van Gennep)
  • Jacques Westerhoven met Menselijke voorwaarden van Junpei Gomikawa (Van Oorschot)

Prijzengeld Filter Vertaalprijs

De winnaar van de Filter Vertaalprijs ontvangt een prijs van €10.000. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door Stichting Filter, enkele begunstigers van Filter en door een tiental gerenommeerde uitgeverijen te weten Ambo|Anthos, Atlas Contact, Cossee, De Bezige Bij, Lebowski, Podium, Singel Uitgeverijen, Vantilt, Van Oorschot en Wereldbibliotheek. Alle participanten willen op deze manier bijdragen aan een hogere waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties.

De jury van de Filter Vertaalprijs

De jury van de Filter Vertaalprijs 2019 bestaat dit jaar uit Martin de Haan (vertaler Frans, winnaar Filter Vertaalprijs 2018), Anne Lopes Michielsen (vertaler Portugees), Ton Naaijkens (vertaler Duits, namens Stichting Filter), Yolanda Rodriguez Pèrez (docent Europese Studies, Universiteit van Amsterdam) en Eva Wissenburg (vertaler Frans, namens de redactie van Filter). Een uitgebreide beargumentering van de nominaties is te lezen in het nieuwe nummer van Filter, tijdschrift over vertalen dat eind maart verschenen en op de website van Filter en via Facebook worden gepubliceerd.

Uitreiking in Utrecht UNESCO City of Literature

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking organiseert Filter in samenwerking met Het Literatuurhuis op dinsdag 23 april – UNESCO Wereldboekendag – een feestelijk programma rond de genomineerde boeken. De vertalers worden voorgesteld en de winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt. 

Het programma begint om 20:00 uur en is vrij toegankelijk. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk en kan via info@hetliteratuurhuis.nl

Filter 2018