ILFU Films & Talks: Tove Ditlevsen 'A Writer Named Tove' - incl. nagesprek met schrijver Maartje Wortel en vertaler Lammie Post-Oostenbrink

Datum: 28 september 2023

A Writer Named Tove is een geanimeerde documentaire over de veelgeprezen Deense auteur Tove Ditlevsen (1917-1976). Ze ontving verschillende literaire prijzen, waaronder de Gouden Laurels in 1956. Haar werk is vertaald en gepubliceerd in meer dan twintig landen. Na de film is er een nagesprek met schrijver Maartje Wortel en vertaler Lammie Post-Oostenbrink, gemodereerd door schrijver Thomas Heerma van Voss.

“Ik ben een arm mens. Een ellendig mens. Een totaal verdorven mens. Ik ben slapeloos als een uil, lelijk als een heks, en witte wijn stroomt door mijn aderen in plaats van bloed. Bovendien sta ik op het punt mezelf dood te schijten.” Dit schreef Tove Ditlevsen na de breuk met haar laatste echtgenoot in 1973.

Tove leidde een soort dubbelleven. Terwijl Tove Ditlevsen de mens uit elkaar viel, zat Tove Ditlevsen, de schrijver, in "The Oval Room" om haar leven in volledige sereniteit te analyseren en te beschrijven.

Tove Ditlevsen (1917 - 1976) was een schrijver en dichter die zichzelf genadeloos blootlegde in haar schrijven. Haar bekendste boeken Kindertijd (1967), Jeugd (1967) en Afhankelijkheid (1970), samen de Kopenhagen-trilogie, waren autofictie nog voordat die term in leven was geroepen. In de boeken omschrijft ze in alle volledigheid haar hele leven, van hoe ze opgroeide in een verpauperde wijk in Kopenhagen tot de drugsverslavingen waar ze in haar latere leven mee worstelde. In 2020 werden de boeken voor het eerst in Nederlandse vertaling uitgebracht door Das Mag. Bij diezelfde uitgeverij verscheen dit jaar Tove Ditlevsen, de biografie, geschreven door prijswinnende biograaf Jens Andersen.

A Writer Named Tove is een animatiedocumentaire over de Deense auteur Tove Ditlevsen, door regisseur Sami Saif en animatieregisseur Peter Lopes Andersson. "Herfst 1973, enkele dagen voor haar eerste zelfmoordpoging, bezoeken twee journalisten de Deense dichter Tove Ditlevsen voor een gesprek over haar zelfgemaakte overlijdensbericht."

De film won Best Short Film, Robert Award 2020.

Tickets: zie de website van ILFU