Literaire Vertaaldagen #7: Ronelda S. Kamfer, Feline Streekstra, Alfred Schaffer (Afrikaans)

Datum: 05 februari 2021

De 22e Literaire Vertaaldagen zullen vanwege de coronapandemie geheel online plaatsvinden in een reeks van tien ochtenden. Op 5 februari kun je een workshop volgen met Ronelda S. Kamfer, Feline Streekstra en Alfred Schaffer.

Al sinds haar eerste bundel is voormalig De Bezige Bij-redacteur Alfred Schaffer de vaste vertaler van de gedichten van Ronelda S. Kamfer. Beiden zijn woonachtig in Zuid-Afrika, maar ondanks de kleine kans hopen we toch dat ze speciaal voor ons kunnen afreizen naar Nederland. Tijdens de workshop zal hun samenwerking centraal staan en natuurlijk is er tijd om de gedichten te bestuderen. De Nederlandse vertalingen van Kamfers werk verschijnen bij uitgeverij Podium.

We roepen in het bijzonder vertalers in en uit het Afrikaans op om zich aan te melden, maar ook andere vertalers die zich altijd al eens in het Afrikaans wilden verdiepen zijn bij dit vertaalatelier welkom.

Aanmelden kan tot een maand voor de workshop via de site van het Vertalershuis Amsterdam. 

Literaire Vertaaldagen 2020

De tweeëntwintigste Literaire Vertaaldagen zullen vanwege de coronapandemie - anders dan eerder aangekondigd - geheel online plaatsvinden in een reeks van tien ochtenden. U kunt u nu aanmelden voor een of meerdere bijeenkomsten, die steeds een mix van interview/gesprek en vertaalworkshop bieden. Deelname is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Thema is dit jaar de weg die een literaire vertaling aflegt, vanaf het oorspronkelijke manuscript van de auteur tot het vertaalde boek dat in een ander land in de winkel ligt. Hoe werken de drie menselijke schakels die essentieel zijn op deze weg – de auteur, de redacteur en de vertaler – met elkaar samen?

Op tien verschillende doordeweekse dagen in januari en februari zullen de traditionele symposiumdag en workshopdag samenkomen in gesprekken waarin deze driehoeksrelatie tussen auteur, redacteur en vertaler centraal staat. Onder leiding van een moderator, een professional uit het boekenvak, zal in het eerste uur gesproken worden met de redacteur over de ontdekking van een buitenlandse auteur, de acquisitie van de vertaalrechten en de keuze voor een vertaler, met de auteur over de keuze voor een buitenlandse uitgever, de samenwerking met de vertaler en de introductie in het buitenland, en met de vertaler over de samenwerking met de auteur en redacteur. Met de auteur en vertaler zal in het tweede en derde uur de vertaling van een tekstfragment besproken worden.

Alle vertaalateliers zullen door een onbeperkt aantal vertalers online gevolgd kunnen worden, met mogelijkheid tot het insturen van vragen voorafgaand aan de bijeenkomst, het stellen van vragen via de chat tijdens de bijeenkomst en beperkte mogelijkheid tot een live virtueel gesprek met auteur, redacteur en vertaler.

In elk vertaalatelier staan een andere auteur en talencombinatie centraal, maar we nodigen nadrukkelijk ook vertalers in andere dan de betreffende talencombinatie uit om zich aan te melden, omdat het onderwerp van gesprek voor vertalers in en uit alle talen interessant zal zijn. Ook redacteuren zijn uiteraard welkom bij de online gesprekken.

De Literaire Vertaaldagen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, het Vertalershuis Amsterdam/Nederlands LetterenfondsLiteratuur Vlaanderen, het Expertisecentrum Literair Vertalen en de Auteursbond. De praktische organisatie is in handen van het Vertalershuis Amsterdam.