Uitgelicht archief

 • Docentenhandleiding vanaf nu beschikbaar

  Docentenhandleiding cover

  Ben je docent Nederlands aan een universiteit buiten het Nederlands taalgebied, of ben je docent in een vreemde taal binnen het Nederlands taalgebied, en wil je je studenten kennis laten maken met het vak van de literiar vertaler? Volg dan samen met je studenten de online module: 'Kennismaking met literair vertalen'. In de docentenhandleiding vind je een voorbeeld lesprogramma om samen aan de slag te gaan. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

 • Nieuwsbrief

  icoon van mailbox

  Tweemaandelijks versturen wij een nieuwsbrief met daarin allerlei tips, artikelen, een uitgebreide agenda en updates over het reilen en zeilen binnen het landschap van literair vertalen en het ELV. Wil je 'm ook ontvangen, schrijf je in via de knop.

  Aanmelden nieuwsbrief

 • Online studiemiddag - De vertaler als ambassadeur

  poster voor online studiemiddag

  Op 5 oktober organiseren wij een online studiemiddag voor vertalers uit het Nederlands rondom het thema De vertaler als ambassadeur. Literair vertalers dragen bij aan interculturele overdracht en vertolken daarbij vaak een ambassadeursrol. Hoe dat in zijn werk gaat, en hoe jij als literair vertaler in die rol kunt groeien, dat (en meer) valt te leren tijdens deze studiemiddag. Klik op de link voor het programma en de wijze van aanmelding.

  Meer info

 • De eerste zin - Athenaeum Boekhandel

  Kaft van het boek van Albert Camus vertaald door Eva Wissenburg

  Onder het mom van 'De eerste zin' vraagt Athenaeum Boekhandel regelmatig aan literair vertalers of ze hun vertaling willen toelichten. De reeks kent inmiddels vele prachtige voorbeelden, en geeft een intiem kijkje in het vertaalproces. Zo lichtte bijvoorbeeld literair vertaler Eva Wissenburg toe hoe ze de eerste zinnen van Noces en L'été van Albert Camus vertaalde. Lees het artikel op de website van Athenaeum Boekhandel.

  Voor meer voorbeelden, zie de website van Athenaeum.

 • Instagram ELV

  mokken met de leus 'Roem de vertaler' met op de achtergrond een banner van het ELV

  Op ons nieuwe Instagram-account delen we nieuws, boeken(tips), vertalersprofielen en beelden van 'achter-de-schermen'. Verder staat de zichtbaarheid van de literair vertaler centraal. Volg jij ons al?