Uitgelicht archief

 • PLUK #7 is verschenen

  pluk7

  PLUK – de oogst van nieuwe vertalers is het podium waarop afgestudeerde vertalers debuteren met hun vertaling van zelfgekozen, vaak nog onbekende of ten onrechte in vergetelheid geraakte auteurs. In de nieuwste editie staan vertalingen van Rogier Jacques, Hilde Baccarne, Charlotte van Rooden, Ruben van Luijk, Chantal Petit, Marjolijn van Loon, Pavle Trkulja en Irma van Leeuwen, én is de tekst van Laura Watkinson te lezen die zij uitsprak bij de presentatie van Alles verandert altijd. Perspectieven op literair vertalen.

 • Olga Tokarczuk en haar vertalers

  tokarczuk

  Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk zette op Twitter (een deel van) haar vertalers in de schijnwerpers. Onder hen ook haar Nederlandse vertaler Greet Pauwelijn, die zo'n 10 jaar geleden een ELV-mentoraat doorliep voor haar vertaling van BieguniDe rustelozen.

 • Bijeenkomst PETRA-E in Thessaloniki

  petra-e

  Eind november kwamen leden van het PETRA-E-netwerk bijeen in Thessaloniki (Griekenland) om lezingen bij te wonen en ideeën uit te wisselen. PETRA-E heeft als doel Europese samenwerking en uitwisseling te faciliteren op het gebied van opleiding van literair vertalers. Sinds de oprichting is het ELV intensief betrokken bij het netwerk. 

 • 'Dutch masterpieces' in Athenaeum Boekhandel

  athenaeum

  Op 20 november organiseerde Athenaeum Boekhandel (Amsterdam) een avond rond de Engelse uitgaven van Nederlandse klassiekers: Multatuli's Max Havelaar en J.J. Slauerhoffs Het leven op aarde. Ina Rilke en David McKay gingen over hun vertalingen in gesprek met collega-vertalers Kristen Gehrman en Imogen Cohen.

 • De Vertalersfabriek

  vertalersfabriek

  In het kader van The Chronicles vertaalden ook dit jaar vijf jonge beginnende vertalers de blogs van recent gedebuteerde binnen- en buitenlandse auteurs tijdens festival Crossing Border. The Chronicles werd in het Vertalershuis Amsterdam voortgezet met de Vertalersfabriek: de vijf vertalers werkten hier twee weken lang onder begeleiding van ervaren vertalers. Op de foto: vertaler Arjwan al Fayle met mentor Fatih Mourali. De andere duo's waren Alyssia Sebes en Brigitte Coopmans, Noëlle Michel en Mireille Cohendy, Michal van Zelm en Edith Koenders en Emma Rault en Laura Watkinson.