500ste vertaler opgenomen in het Vertalersbestand

16 februari 2023 - Vertalersbestand

Het ELV is verheugd te melden dat het onlangs de vijfhonderdste vertaler heeft opgenomen in het Vertalersbestand. Nadat begin 2020 de toelatingscriteria werden uitgebreid, nam het aantal aanmeldingen snel toe. Ook in 2023 groeit het Vertalersbestand nog altijd door.

Het Vertalersbestand van het ELV bestaat sinds 2009. Sindsdien is het gestaag gegroeid, met 2020 en 2021 als uitschieters met respectievelijk 76 en 52 nieuwe aanmeldingen. Naast grote talen zijn er ook enkele taalrichtingen waarin maar één of enkele vertalers vertegenwoordigd zijn. Eind 2022 is er met het Lets weer een nieuwe taal bij gekomen.

Over het Vertalersbestand

Door middel van persoonlijke vertalersprofielen geeft het Vertalersbestand extra zichtbaarheid aan vertalers, zowel in als uit het Nederlands. Het blijkt een nuttig hulpmiddel te zijn om contact te leggen, niet alleen voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar een geschikte vertaler voor een bepaalde literaire vertaalopdracht of boekvertaling, maar ook voor collega-vertalers of instanties die graag een vertaler willen boeken voor een evenement. Uit de praktijk blijkt dat vertalers via het Vertalersbestand worden gevonden en dat er opdrachten uit voortvloeien. De vertalers onderhouden hun profiel zelf.

Naar het Vertalersbestand     Aanmelden als vertaler

Staafdiagram van het aantal profielen in het Vertalersbestand van 2009 tot en met 2023. Het jaar 2023 geeft 500 aan en is gearceerd, omdat het nog niet is voltooid.