Europees programma CELA geeft kansen aan opkomend literair talent

06 juni 2017

In september 2017 gaat CELA van start, een innovatief, tweejarig Europees talentonwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en literaire artiesten. CELA staat voor Connecting Emerging Literary Artists. Het is een samenwerking van zeven partners uit zes landen.

Een selectie van 18 talentvolle schrijvers, 24 vertalers, 6 beginnende literaire professionals en de 7 deelnemende literaire organisaties volgt met CELA een intensief traject gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, tools en een netwerk. 

"Literature tells the story of time and people. Although it seems timeless, it is based in the present. It makes us understand each other, it enhances our empathy. It shows the possibility of what it is like to be someone else."

Europees doel

Het doel van CELA is het scheppen van een Europese context voor een nieuwe generatie literaire makers. Uitzonderlijk is dat het project literaire talenten de mogelijkheid biedt in een vroeg stadium van hun carrière intensief en internationaal samen te werken. Ook krijgen ze de kans om zich te presenteren aan een internationaal publiek. Bovendien geeft CELA kansen aan kleinere talen en internationaal (nog) niet zo bekend talent.

De partners

Het project is een samenwerking van zeven partners uit zes landen: Wintertuin (Nederland), Huis deBuren (België), Pisa Book Festival (Italië), Booktailors (Portugal), Escuela de Escritores (spanje), GAV/ CINEPUB (Roemenië) en Passa Porta (België). Het programma wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het programma Creatief Europa van de Europese Unie.

De zeven CELA-partners delen het geloof in de noodzaak van een duurzame infrastructuur voor literaire talentontwikkeling. Daarmee kunnen we de diversiteit van de Europese literatuur behouden. En we kunnen, onafhankelijk van de door bestsellers gedomineerde markt, uiteenlopende literaire talenten een duw in de rug geven.

Daarnaast wordt CELA mede ondersteund door ArtEZ Creative Writing, Expertisecentrum Literair Vertalen, Taalunie, Master Literair Vertalen, Tilt, Vereniging van Nieuwe Vertalers en VPRO Medialab.

CELA richt zich ook op het creëren van nieuwe digitale mogelijkheden voor literaire makers, en op het ontwikkelen van nieuwe manieren om inkomsten te verwerven als schrijver of vertaler. Op deze manier bouwen de geselecteerde talenten zowel aan een internationale literaire carrière als aan een kansrijke zelfstandige beroepspraktijk.

Kijk voor meer informatie op:

http://www.wintertuin.nl/programma/cela/
http://www.wintertuin.nl/programma/cela-continue-reading/
http://www.deburen.eu/nl/nieuws-opinie/detail/cela-brengt-europese-liter...
http://www.vfl.be/nl/press/1098/europees-programma-cela-geeft-kansen-aan...