Filter Vertaalprijs 2019 naar Jos Vos

25 april 2019 - Prijzen en nominaties

De Filter Vertaalprijs 2019 is op dinsdag 23 april toegekend aan Jos Vos voor zijn vertaling Het hoofdkussenboek van Sei Shōnagon (Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2018).

Filtervertaalprijs-jos

"Geen enkele tekst is in steen gebeiteld, maar zowel door de grote afstand in tijd en ruimte als door de volstrekt losse vorm heeft Het hoofdkussenboek van de tiende-eeuwse Japanse hofdame Sei Shōnagon de vertaler, Jos Vos, gedwongen tot ongekende vrijheid – die uiteraard niets anders wil zijn dan trouw, juist wanneer de toon zo mooi nonchalant hedendaags klinkt en we het gevoel hebben dat het boek nog maar gisteren is geschreven. Weten we wel zo zeker dat dit boek vóór deze vertaling al bestond? Met niets dan lof voor de andere genomineerden kent de jury de Filter Vertaalprijs 2019 unaniem toe aan Jos Vos voor zijn Hoofdkussenboek, een unieke leeservaring, een feest van taal en levenskunst, een ware vertaalprestatie van groot formaat," aldus het juryrapport.

"Een unieke leeservaring, een feest van taal en levenskunst, een ware vertaalprestatie van groot formaat"

De winnaar werd op Wereldboekendag 23 april 2018 bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Houtzaagmolen De Ster te Utrecht. De organisatie was in handen van Het Literatuurhuis Utrecht in samenwerking met Stichting Filter. Het prijzengeld (€10.000) werd dit jaar ter beschikking gesteld door de uitgeverijen Ambo|Anthos, Atlas Contact, Cossee, De Bezige Bij, Lebowski, Podium, Singel Uitgeverijen, Vantilt, Van Oorschot en Wereldbibliotheek. Zij willen, samen met enkele anonieme begunstigers, op deze manier bijdragen aan een grotere maatschappelijke waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties zoals die sinds 2007 jaarlijks door Stichting Filter onder de aandacht worden gebracht.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2019 bestond uit Anne Lopes Michielsen, Yolanda Rodríguez Pérez, Eva Wissenburg, Martin de Haan (winnaar van de prijs in 2018) en Ton Naaijkens (secretaris).

De andere genomineerden waren:

  • Wil Boesten voor De zwarte heer Bazetub van Albert Vigoleis Thelen (Cossee)
  • Harrie Lemmens met Voor wie in het donker op mij wacht van Antonio Lobo Antunes (Ambo | Anthos)
  • George Pape voor Galicische wetten van Philippe Sands (Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum)
  • Trijne Vermunt voor Oogzenuw van María Gainza (Podium)
  • Jacques Westerhoven voor Menselijke voorwaarden van Junpei Gomikawa (Van Oorschot).

Meer over de uitreiking is te vinden op de website van Filter

Met dank aan fotograaf Elbert Besaris en Stichting Filter voor een visueel verslag van de avond.

 

FVP19
FVP19
FVP19
FVP19
FVP19
FVP19
FVP19
FVP19
FVP19