Jacques Westerhoven over zijn werk als vertaler uit het Japans

11 maart 2020 - Prijzen en nominaties

Het Cultuurfonds sprak met vertaler Japans-Nederlands Jacques Westerhoven. Voor zijn werk ontvangt hij op 20 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020. Ook Irina Michajlova wordt bekroond. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om de uitreiking bij te wonen.

In het interview op de site van het Cultuurfonds vertelt Jacques Westerhoven wat het voor hem betekent om de Vertaalprijs te winnen, hoe zijn fascinatie voor de Japanse taal ontstaan is en hoe hij omgaat met lastig te vertalen woorden. 

De uitreiking

Op vrijdag 20 maart nemen twee winnaars de Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 in ontvangst: Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Voor de uitreiking is een feestelijk programma samengesteld met bijdragen van onder anderen Anna Enquist, Niña Weijers en de jury van de prijs. Aanmelden kan hier

Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Prins Bernhard Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen. Vanwege het lustrumjaar 2020 waarin het Prins Bernhard Cultuurfonds ook zijn tachtigjarig jubileum viert, worden twee vertalers bekroond met een prijs van €35.000.

Update: dit evenement is uitgesteld omdat SPUI25 t/m 31 maart tijdelijk gesloten is op advies van het RIVM inzake Covid-19. De uitreiking is verplaatst naar 18 september 2020.