Josephine Rijnaarts ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2021

18 oktober 2021 - Prijzen en nominaties

De Letterenfonds Vertaalprijs 2021 gaat naar Josephine Rijnaarts, literair vertaalster Duits-Nederlands. Het Nederlands Letterenfonds bekroont hiermee zowel de hoge kwaliteit van haar vertaaloeuvre als haar inzet als literair ambassadeur. De uitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen in Amsterdam.

Het Nederlands Letterenfonds licht toe: 'Virtuoze vertalersmoed, soevereine beheersing van het Nederlands en stilistische veelzijdigheid – dat zijn slechts enkele van de kwalificaties waarmee de jury haar keuze voor de laureaat van de Letterenfonds Vertaalprijs 2021 bekrachtigt. Kenmerkend voor Rijnaarts oeuvre is, aldus de jury, de liefdevolle, inventieve en zorgvuldige manier waarop zij keer op keer de metamorfose van brontekst naar doeltaal even vrij als getrouw weet te voltrekken.'

Josephine (of José) Rijnaarts heeft in ruim drie decennia een zeer divers vertaaloeuvre opgebouwd, dat zowel literaire fictie als non-fictie uit het Engels, Frans als Duits omvat. In de afgelopen vijftien jaar concentreerde ze zich op Duitstalige literatuur. Opvallende vertalingen van haar hand zijn onder veel meer Werner Bräunigs rummelplatz (kermis), De jeugd van koning Henri Quatre van Heinrich Mann, Tijl van Daniel Kehlmann, Wedervaring van Bodo Kirchhoff, en Kreupelhout en Langs de rivier van Esther Kinsky. Daarnaast zet Rijnaarts zich al jaren in als docent aan de Vertalersvakschool en mentor voor beginnende collega’s, en deelt haar liefde voor het vak in artikelen die door hun scherpzinnigheid, kennis en humor een uitzonderlijk schrijftalent verraden.

Letterenfonds Vertaalprijs

Met de Letterenfonds Vertaalprijzen bekroont het Nederlands Letterenfonds literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de kwaliteit van hun oeuvre als hun inzet als ambassadeur voor een bepaald taalgebied, genre of het literair vertalen in het algemeen. De prijs gaat in de even jaren naar een literair vertaler uit het Nederlands en in de oneven naar een literair vertaler in het Nederlands. 

De jury van de Letterenfonds Vertaalprijs 2021 bestond uit Janneke van der Meulen (literair vertaler), Jelle Noorman (literair vertaler, auteur en lid van de Raad van advies van het Nederlands Letterenfonds) en Gerwin van der Werf (auteur, literatuurcriticus en muziekdocent). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Literaire Vertaaldagen. Vanwege de coronatijd zijn de Vertaaldagen verplaatst naar juni 2022.

Foto van Josephine Rijnaarts met rechts een vierluik van vier vertalingen van haar hand.
Fotograaf: Kitty Lagerweij