Literair festival 'Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin'

27 september 2016 - Evenementen

Het Betere Boek is een van de belangrijkste literatuurevenementen in Vlaanderen. Dit jaar vindt het plaats op zaterdag 8 oktober 2016 met als thema Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin.

Het betere boek

Het Betere Boek is een van de belangrijkste literatuurevenementen in Vlaanderen. Dit jaar vindt het plaats op zaterdag 8 oktober 2016 met als thema Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin.

Dat dit jaar de Nederlandstalige literatuur centraal staat op de Frankfurter Buchmesse is mede aanleiding om de zesde editie van Het Betere Boek Duits te kleuren.

Curator Els Snick, literair vertaalster en germanofiel, richt haar blik op Berlijn, al sinds de jaren twintig dé culturele hoofdstad van Europa. Marlene Dietrich verzuchtte niet voor niets Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin.

We willen het publiek laten kennismaken met de weg die een boek aflegt om van bij ons op de Duitse markt te geraken en omgekeerd. Dankzij literair vertalers zoals Jan Gielkens en Anne Folkertsma komt het werk van prominente Duitse auteurs (Joseph Roth, Hans Fallada, Günter Grass) aan bod. Daarnaast gaan dramaturg Koen Tachelet en vertaalster Inge Arteel in gesprek over Duitstalig theater in Vlaanderen.

Belangrijke Duitslandkenners tekenen present, zoals de Vlaams-Berlijnse auteur Piet de Moor, die zijn nieuwe boek Berlijn. Leven in een gespleten stad presenteert. En is er ruimte voor poëzie, gebracht door o.a. Geert van Istendael, Erik Lindner, Hilde Keteleer en Els Moors.

Omdat Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur in het Duitstalige gebied erg gesmaakt wordt, nodigde de curator auteurs Gerda Dendooven, Aline Sax en Marian Desmet. Vooraanstaande auteurs als Peter Terrin, Yves Petry en Marc Reugebrink, presenteren niet alleen hun nieuw boek, maar lichten betekenis van de Duitse literatuur toe voor hun werk. 

Het Betere Boek sluit traditiegetrouw af met de uitreiking van De Bronzen Uil, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar.

Kortom: de moeite om op zaterdag 8 oktober af te zakken naar het Geuzenhuis en het Liberaal Archief in Gent!

Kijk voor het volledige programma en tickets op www.hetbetereboek.be