Literaire Vertaaldagen 2019: inschrijving geopend, programma bekend

19 september 2019 - Evenementen

Het programma voor de Literaire Vertaaldagen 2019 is bekend en de inschrijving is geopend. De eenentwintigste Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 13 en zaterdag 14 december 2019 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘Vertalen en muziek - het dienen van twee muzen’. Aanmelden voor een van de workshops op zaterdag kan tot en met 13 oktober, aanmelden voor de symposiumdag op vrijdag kan tot en met 8 december via het Vertalershuis Amsterdam.

Dit jaar zal op de symposiumdag (vrijdag 13 december) aandacht worden besteed aan het vertalen en ten gehore brengen van liedteksten in diverse genres, het recht doen in vertaling aan de muzikaliteit van poëzie en prozateksten en de link tussen taal en muziek in het algemeen. Ook zal aandacht worden besteed aan het vertolken van muziek in gebarentaal. Sprekers zijn hispanist, literair vertaler en muziekrecensent Maarten Steenmeijer, veelzijdig proza- en poëzievertaler David Colmer, literair vertaler, pianist en musicalorkestleider Lodewijk Busscher, Jacques Brel-vertalers Geert Van Istendael en Koen Stassijns, literair vertaalster en operazangeres Lette Vos, germaniste en Thomas Bernhard-specialiste Barbara Mariacher en gebarentolk Mirjam Stolk, bekend van het Eurovisie Songfestival 2019.

Op de workshopdag (zaterdag 14 december) worden naast de gebruikelijke vertaalworkshops (Frans-Nederlands, Duits-Nederlands, Engels-Nederlands, Italiaans-Nederlands, Spaans-Nederlands en Nederlands-Frans, Nederlands-Duits en Nederlands-Engels) drie ‘bijzondere’ workshops gehouden, ‘Hoe verkoop ik mijn werk (en een beetje mijzelf)’, ‘Verschuivende opvattingen over beladen termen’ en ‘Vertalen zonder regels? Over het vertalen van beeld’.

Het volledige programma is te vinden op de website van het Vertalershuis, dat de praktische organisatie verzorgt.

Aanmelden

U kunt zich tot en met 8 december en zolang er plaats is aanmelden voor deelname aan de symposiumdag via het digitale inschrijfformulier. Het inschrijfgeld voor de symposiumdag kunt u overmaken zodra uw aanmelding is bevestigd. Het betreffende bankrekeningnummer vindt u in de bevestiging. Bij eventuele annulering zal uw inschrijfgeld voor de symposiumdag na 1 december niet meer worden gerestitueerd. De kosten bedragen € 35,- per dag (dus € 70,- voor 2 dagen).

Tot en met 13 oktober kunt u zich aanmelden voor een workshop via hetzelfde inschrijfformulier. De organisatie kan uw deelname aan een workshop pas op 16 oktober definitief bevestigen; voor workshops waar het aantal aanmeldingen te groot is, zal een selectie gemaakt worden. Het inschrijfgeld voor de workshops dient u pas over te maken na de bevestiging dat u in een workshop bent ingedeeld. Op dat moment is uw aanmelding definitief en zal het inschrijfgeld niet worden gerestitueerd. Bij uw bevestiging van deelname ontvangt u ook de te vertalen tekst of opdracht ter voorbereiding van de workshop per e-mail. Het gaat hierbij niet om een proefvertaling! De vertaling dient uiterlijk 15 november 2019 te worden toegestuurd aan de betreffende moderator.

De Literaire Vertaaldagen worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, het Vertalershuis Amsterdam/Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, het Expertisecentrum Literair Vertalen en de Auteursbond. De praktische organisatie is in handen van het Vertalershuis Amsterdam.