Prix des Phares du Nord naar Emmanuelle Tardif

04 april 2023 - Prijzen en nominaties

De Prix des Phares du Nord 2023 gaat naar Emmanuelle Tardif voor Vintage queen, haar vertaling van de biografische roman De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt. Met de Prix des Phares du Nord bekroont het Nederlands Letterenfonds eens in de drie jaar de beste Franse vertaling van een Nederlandstalig literair werk. De prijs wordt op 23 mei 2023 uitgereikt in de residentie van de Franse ambassadeur in Den Haag.

De jury was zeer onder de indruk van de originaliteit en inventiviteit die Emmanuelle Tardif in haar vertaling aan de dag legt, van de levendige wijze waarop ze de vele dialogen heeft vertaald met respect voor klank, ritme en register, en van de rijkdom van het jargon à part – het uiterst gespecialiseerde vocabulaire voor de vele stoffen, kledingstukken, kleuren en de wereld van de voddenhandel. In de woorden van de jury: 'De vertaalster heeft niet alleen gedegen studie gemaakt van de wereld in de jaren zestig en zeventig, maar deze ook in het bijzondere vocabulaire van de voddenhandel en vintagemode omgezet. Daarin is ze opmerkelijk goed geslaagd. Jurken, kostuums, feestkledij, terminologie uit de wereld van het naaiatelier – het is allemaal zorgvuldig en knap vertaald.'

De jury van de Prix des Phares du Nord 2023 bestaat uit voorzitter Margot Dijkgraaf (auteur en literatuurcritica), Danielle Bourgois (oud-medewerker Maison Descartes) en Arlette Ounanian (literair vertaalster en laureaat van de Prix des Phares du Nord). Zij selecteerden Vintage queen uit een rijke oogst van ruim 150 vertalingen die in 2019-2021 in Frankrijk zijn gepubliceerd.

Emmanuelle Tardif

Na haar opleiding journalistiek werkte Emmanuelle Tardif voor een weekblad in Noord-Frankrijk, op de grens met Vlaanderen. In 1997 verhuisde ze naar Nederland, waar ze Franse les gaf en zich omschoolde tot vertaalster. Sinds 2015 vertaalt ze Nederlandstalige literatuur, van auteurs als Anna Enquist, Eva Meijer, Lize Spit en Peter Buwalda. Een overzicht van haar vertalingen is te vinden in de vertalingendatabase van het Nederlands Letterenfonds.

Prix des Phares du Nord

Eerdere winnaars van de Prix des Phares du Nord zijn naast Arlette Ounanian, Mireille Cohendy, Isabelle Rosselin, Alain Van Crugten, Bertrand Abraham, Anita Concas, Annie Kroon en Philippe Noble. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

Links een foto van Emmanuelle Tardif en rechts het omslag van haar vertaling Vintage Queen.