Shortlist Europese Literatuurprijs 2019

04 juni 2019 - Prijzen en nominaties

Vijf van de twintig romans op de longlist van de Europese Literatuurprijs 2019 zullen door een vakjury worden geselecteerd voor de shortlist. Welke vijf dat zijn wordt op dinsdagavond 18 juni bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali en vijf lofredenaars. Publiek is van harte welkom bij deze feestelijke avond in Spui25 in Amsterdam.

Europese Literatuurprijs 2019

Twintig romans, vertaald uit tien verschillende talen vormen samen de longlist van de Europese Literatuurprijs 2019. De titels zijn geselecteerd door een twaalftal onafhankelijk opererende boekhandels als de beste, hedendaagse Europese romans die vorig jaar in het Nederlands zijn verschenen. Bijzonder is dat deze prijs zowel de auteur als de vertaler van het winnende boek bekroont. De Europese Literatuurprijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler van het winnende boek. 

Op de website van Athenaeum Boekhandel kunt u met alle genomineerde titels nader kennismaken via een leesfragment, recensie of toelichting van de vertalers.

De shortlist en de winnaar worden geselecteerd door een vakjury bestaande uit schrijver Abdelkader Benali (voorzitter), recensent en schrijver Thomas Heerma van Voss, ELP-laureaat en literair vertaler Paula Stevens, en boekhandelaren Janna Navis (Dominicanen, Maastricht) en Demir Lugonja (Van Piere, Eindhoven). De prijsuitreiking volgt in het najaar op het Crossing Border festival in Den Haag.

Publiek is van harte welkom bij de feestelijke bekendmaking van de shortlist. Reserveren is noodzakelijk, dit kan via Spui25.