Studiemiddag 'Literair vertalen en technologie: geen match made in heaven, maar toch een relatie?'

09 juni 2022 - Onderwijs

Op vrijdag 21 oktober organiseert het ELV in Antwerpen een studiemiddag rond literair vertalen en technologie, met sprekers uit het academische en literaire veld. De studiemiddag is zowel bedoeld voor de gevorderde als voor de beginnende vertaler, voor belangstellende onderzoekers en studenten. Deelname is gratis.

Januari 2021 verscheen het Filter-dossier 'Literair vertalen en technologie', waaruit het spanningsveld naar voren kwam tussen het creatieve werk van de literair vertaler en de (perceptie rond) het toenemende belang van automatisering in het bredere niet-literaire veld. Sindsdien wisselen wetenschappers en literair vertalers opnieuw van gedachten over wat de taal- en vertaaltechnologie ter ondersteuning van vertaalopdrachten mogelijk maakt en hoe dat zich verhoudt tot de taak en de verantwoordelijkheden van de vertaler.

Met welke technologische hulpmiddelen kunnen literair vertalers hun voordeel al doen, wat kan machinevertaling hun al bieden? Welke houding is, in het algemeen of met betrekking tot concrete hulpmiddelen, de meest gepaste, de meest verantwoorde, de meest lonende? Wat met die gezonde twintigste-eeuwse scepsis?

Vanuit deze vragen organiseert het ELV de studiemiddag 'Literair vertalen en technologie: geen match made in heaven, maar toch een relatie?' Het eerste deel van het programma bestaat uit drie lezingen door sprekers uit het academische en het literaire veld. Daarin zullen uiteenlopende aspecten aan bod komen, zoals een stand van zaken en een praktisch overzicht van de technologie, mogelijkheden, beperkingen en inzichten omtrent recent onderzoek, wat voor de literair vertaler in het spel is of misschien op het spel staat. Na de pauze zal tijdens een panelgesprek getracht worden, in interactie met de aanwezigen, de zaken nog verder te duiden.

De studiemiddag is zowel bedoeld voor de gevorderde als voor de beginnende vertaler, voor belangstellende onderzoekers en studenten. Deelname is gratis. Het volledige programma en inschrijflink worden in september ter beschikking gesteld.

Het event wordt georganiseerd i.s.m. KU Leuven en de Universiteit Utrecht en gaat door op vrijdag 21 oktober (13.30-17.15) in Antwerpen op Campus Sint-Jacob, Auditorium 00.100.

Plaatje van google translate waarin de titel van de studiemiddag staat.