Teruglezen: de lezingen van de Vertalersgeluktournee 2019

15 juli 2019 - Prijzen en nominaties

Tijdens de jaarlijkse Vertalersgeluktournee staan de vertalers die genomineerd zijn voor de Europese Literatuurprijs centraal. Dit jaar reisden achttien vertalers in april en mei langs acht boekhandels door heel Nederland om te vertellen over de door hun vertaalde romans en hun vertaaloverwegingen daarbij. Alle lezingen zijn nu online terug te lezen voor wie er niet bij was, of wie nog eens terug wil blikken.   

De lezingen, waaronder die van de genomineerden voor de shortlist van de Europese Literatuurprijs die inmiddels bekend is, zijn terug te vinden via de site van het Nederlands Letterenfonds. Zondag 3 november 2019 zal de prijs worden uitgereikt tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.  

De Vertalersgeluktournee 2019 is georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en literair vertalers Nicolette Hoekmeijer en Andrea Kluitmann, en kwam mede tot stand in samenwerking met de Vereniging van Nieuwe Vertalers en de Rietveld Academie (Beeld en Taal). Zowel de Vertalersgeluktournee als de ELP-leesclubs worden financieel mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en het Letterenfonds. De Europese Literatuurprijs bekroont een roman geschreven in een taal van een land dat behoort tot de Raad van Europa. Ook bekroont de prijs de Nederlandse vertaling van de roman.