UU-rapport: Naar een versterking van de veerkracht van de boekenwereld na COVID-19

01 juni 2021 - Algemeen

Een onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht heeft de ontwikkelingen in de Nederlandse boekensector tijdens de coronacrisis onderzocht. De uitkomsten en aanbevelingen zijn te lezen in het onlangs verschenen rapport 'Naar een versterking van de veerkracht van de boekenwereld na COVID-19'. Daarin is ook aandacht voor de financiële positie van makers, waaronder vertalers.

De Nederlandse boekensector wordt stevig door de coronacrisis geraakt. Hoewel een economische ramp tot nu toe uitbleef, hebben relatief zwakke spelers als auteurs en kleinere boekhandels duidelijk te lijden onder de situatie. De machtsbalans is het afgelopen jaar sterk in het voordeel van online boekverkopers uitgevallen, concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in hun rapport 'Naar een versterking van de veerkracht van de boekenwereld na COVID-19'. Het onderzoek resulteert in zeven aanbevelingen voor de boekensector als geheel.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksteam, bestaande uit Helleke van den Braber, Geert Buelens, Laurens Ham, Camilla Pargentino en Tessa van de Warenburg van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over het onderzoek en een link naar het rapport zijn hier te vinden.