Vertaalprofiel van Rymke Zijlstra

Talen

Uit het Nederlands in het:

Fries

In het Nederlands uit het:

Noors, Fries

Over mij

Ik heb Scandinavische Talen & Culturen gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Noorse taal en cultuur en Deens en Zweeds als bijtalen. Naast de vakken bij Scandinavisch heb ik de minor Vertaalwetenschap en de minor Arctische- & Antarctische studies gevolgd en als bijvak Friese taalvaardigheid. Tijdens mijn studie heb ik met veel plezier een jaar in Trondheim, Noorwegen gewoond en daar colleges gevolgd aan de NTNU, afdeling Nordisk.

Er is niets wat ik liever doe dan mij bezighouden met de talen van het Noorden: het Frysk, myn memmetaal, en de Scandinavische, met voorop het Noors, de taal van mijn ‘tweede thuisland’.

Tijdens mijn studie werd al snel de interesse voor het vertalen gewekt: hoe blijft een tekst - niet alleen woorden en hun betekenis, maar ook juist alles wat achter die woorden zit - overeind in een andere taal?

Ik prijs me rijk met twee moedertalen, het Frysk en het Nederlands, en ben met veel liefde een koppelstuk tussen de talen en culturen van Scandinavië en die van Nederland.