Bekendmaking shortlist Europese Literatuurprijs

Datum: 18 juni 2019

De shortlist van de Europese Literatuurprijs wordt op dinsdag 18 juni bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25 in Amsterdam.

De vijf kanshebbers worden geselecteerd door een vakjury, bestaande uit juryvoorzitter en auteur Abdelkader Benali, auteur en literair criticus Thomas Heerma van Voss, ELP-laureaat en literair vertaler Paula Stevens, en boekhandelaren Janna Navis (Dominicanen, Maastricht) en Demir Lugonja (Van Piere, Eindhoven). De prijsuitreiking volgt in het najaar op het Crossing Border festival in Den Haag.

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste Europese roman van een nog levende auteur die in het afgelopen jaar in Nederlandse vertaling is verschenen en wordt in 2019 voor de negende keer uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar de Noorse schrijver Johan Harstad en vertalers Edith Koenders en Paula Stevens voor Max, Mischa & het Tet-offensief

De Europese Literatuurprijs is een initiatief van Academisch-cultureel Centrum Spui25, Athenaeum Boekhandel, weekblad De Groene Amsterdammer en het Nederlands Letterenfonds, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds en de De Lancey Foundation.