Gunther Van Neste nieuwe Algemeen Secretaris van de Taalunie

25 april 2024

Tijdens de honderdste zitting van het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie is Gunther Van Neste voorgesteld als de nieuwe Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie.

portretfoto van Gunther Van Neste

Gunther Van Neste

Van Neste studeerde Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Leuven en leidde van 2008 tot 2019 het Huis van het Nederlands in Brussel. Sindsdien werkt hij voor de Vlaamse regering, laatstelijk als kabinetschef van vicepremier Gwendolyn Rutten.

Met Van Nestes benoeming lijkt gekozen te zijn voor een bestuurder die met name de Vlaamse ambtelijke wereld en politiek goed kent. Van Neste is lid van de liberale partij Open Vld. De afgelopen Algemeen Secretarissen kwamen uit een academische loopbaan.

Verklaring van Antwerpen

Het 100e Comité van Ministers van 22 april werd in Antwerpen opgeluisterd met een feestelijke academische zitting onder de titel ‘Een mooie toekomst voor het Nederlands.’ Dat was dan ook meteen de inzet van de ‘Verklaring van Antwerpen’ waarmee het Comité van Ministers aangeeft dat de Taalunie klaar is om de uitdagingen en de ontwikkelingen die een impact hebben op het Nederlands aan te pakken.

We bekrachtigen vandaag het belangrijke Verdrag uit 1980 en de doelstellingen in dat verdrag. Dat zijn de gemeenschappelijke ontwikkeling van de Nederlandse taal en de gemeenschappelijke bevordering van de kennis en het verantwoorde gebruik van de Nederlandse taal, de Nederlandse letteren en de studie en verspreiding van de Nederlandse taal en letteren in het buitenland. De Taalunie zal in de toekomst de verbindende rol van het Nederlands in maatschappelijke domeinen zoals onderwijs, cultuur, welzijn en de arbeidsmarkt blijven houden. Hierbij is het van belang dat de Taalunie ook bij het brede publiek een voldoende zichtbare en inspirerende rol opneemt.

Lees hier de volledige Verklaring en herbekijk hier de volledige academische zitting.