Nella Voss-Del Mar Vertaalprijs 2023 uitgereikt

09 oktober 2023

De Nella Voss-Del Mar Vertaalprijs​ 2023 is op 5 oktober uitgereikt aan Leine Meeus (KU Leuven), alumna uit de masteropleiding literair vertalen (vertaling Engels-Nederlands, Italiaans-Nederlands). Ze won de prijs met haar vertaling van een aantal korte verhalen van Natalia Ginzburg. 

De Nella Voss-Del Mar Vertaalprijs is een tweejaarlijkse, unieke aanmoedigingsprijs in Nederland en België voor beginnend literair vertalers.

Opzet van de prijs

De Stichting Incontri reikt elke twee jaar de Nella Voss-Del Mar vertaalprijs uit. Deze prijs werd in 1987 ingesteld door Nella Voss-Del Mar en is bedoeld als aanmoediging voor jonge literaire vertalers en wordt afwisselend toegekend voor een Italiaanse tekst naar het Nederlands, en andersom.

De prijs omvat een oorkonde en een geldbedrag van € 1.500.

De vertalingen worden beoordeeld door een jury (van ten minste drie leden) die benoemd wordt door het bestuur van de Stichting Incontri. Tegen de beslissing van de jury kan geen beroep worden ingesteld.

De laureaat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Onderzoeksdag van de Werkgroep Italië Studies.

Wie is Nella Voss - Del Mar?

De prijs wordt genoemd naar de oprichtster van het vertaalfonds dat sedert 1987 in beheer is van de stichting Incontri.

"Geboren in Genua heeft ze haar kindertijd doorgebracht in Port Saïd (Egypte). Om aan de rassenvervolging te ontkomen is zij in 1939 gevlucht naar Londen. Daar meldde ze zich aan bij de Auxiliary Territorial Service, waarbij ze heeft gediend van 1941 tot 1946. Daarna kwam ze in Rotterdam wonen, waar ze steeds actief is geweest op cultureel gebied. Ze schreef en vertaalde artikelen voor kranten en tijdschriften en vertaalde Italiaanse romans » (achterflap N. Voss- Del Mar, Italiaanse vrouw, Brits uniform, Rotterdam, 2000)"

Voor meer informatie, zie de pagina van Italië Studies.