Verblijf in Banff

11 december 2018

Het Banff International Literary Translation Centre (BILTC) biedt literair vertalers, beginnend en ervaren, de mogelijk om in juni drie weken in Banff te verblijven in het gezelschap van ca. 15 andere vertalers van over de hele wereld. Vertalers die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich tot 30 januari 2019 aanmelden.

Tijdens hun verblijf kunnen de vertalers individueel en samen met collega-vertalers werken aan de vertaling van werk van een Noord-, Midden- of Zuid-Amerikaanse auteur dat ze op dat moment onder handen hebben. Daarnaast vinden er rondetafelgesprekken, lezingen, presentaties en meer plaats.

Kandidaten dienen op zijn minst één literaire boekvertaling op hun naam te hebben. Alle literaire genres komen in aanmerking en zowel ervaren als beginnend vertalers worden aangemoedigd zich kandidaat te stellen.

Het Banff Centre, gelegen aan de Canadese Rocky Mountains, biedt onderdak aan kunstenaars van over heel de wereld uit diverse disciplines. Het Literary Translation Centre, onderdeel van het Banff Centre, is bedoeld om vertalers van Amerikaanse, in de ruime zin van het woord, literatuur in staat te stellen te werken aan een literair vertaalproject. Sinds het programma in 2003 van start is gegaan, heeft het BICLT tientallen vertalers uit 30 landen ontvangen en die in ca. 40 talen vertalen.

Kijk voor meer informatie over het Banff Centre op www.banffcentre.ca. Informatie over de residentie is hier te vinden. 

Het Nederland Letterenfonds biedt in samenwerking met het Banff Centre jaarlijks een literair vertaler de mogelijkheid om drie weken in het International Literary Translation Centre te Canada te verblijven. De aanmelding staat open voor vertalers die tenminste één literair boek hebben gepubliceerd en in de bewuste periode (juni) aan een vertaling werken uit het Frans, Engels of Spaans van een Canadese of Noord- of Zuid-Amerikaanse auteur. Ten slotte is het ook mogelijk een joint-residency te realiseren van vertaler én auteur. Zie ook: www.letterenfonds.nl/nl/schrijversverblijven 

Lisa Thunnissen in Banff