Lezingen en workshops

Het ELV organiseert regelmatig lezingen en workshops, online of offline. Ze gaan over vertaalvaardigheden, professionele vaardigheden, literatuur in het algemeen of over ontwikkelingen in het vakgebied.

Online lezing door Alfred Schaffer.

De sprekers zijn literair vertalers, wetenschappers, professionals uit het boekenvak of andere deskundigen. De lezingen en workshops vinden online plaats of op locatie in Nederland of België en zijn gewoonlijk gratis te volgen. We organiseren soms een losse lezing en soms een studiedag met meerdere lezingen of workshops.

In onze Kennisbank zijn opnames van lezingen van voorgaande jaren terug te kijken, bijvoorbeeld over de hedendaagse Nederlandstalige literatuur, toneelvertalen of vertaalkritiek.

Naast ons eigen aanbod delen we op deze website en sociale media regelmatig lezingen, workshops en evenementen van andere organisaties die relevant zijn voor literair vertalers.

Aanbod 2022

  • 1 & 2 juli zijn de Literaire Vertaaldagen. De praktische organisatie van dit jaarlijkse evenement is in handen van het Vertalershuis Amsterdam, het ELV subsidieert en zit in het organisatiecomité.
    De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten.
  • Op 21 oktober organiseert het ELV in Antwerpen de studiemiddag 'Literair vertalen en technologie: geen match made in heaven, maar toch een relatie?'. De studiemiddag is zowel bedoeld voor de gevorderde als voor de beginnende vertaler, voor belangstellende onderzoekers en studenten. Deelname is gratis.
    De studiedag is inmiddels achter de rug. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk het dossier in de Kennisbank.