Ambassadeurs gezocht!

22 februari 2022 - ELV Nieuws

Ben je docent aan een opleiding Nederlands buiten het Nederlandse taalgebied? En zou je meer aandacht aan literair vertalen willen besteden in je onderwijs? Meld je dan aan als ambassadeur voor de online module ‘Kennismaking met literair vertalen’ van het Expertisecentrum Literair Vertalen.

Still uit een video waarin Micaela van Muylem zegt: 'Ik denk aan de Elfstedentocht. Dan opent zich een hele wereld...''
Docent en vertaler Micaela van Muylem in video 3 over vertaalproblemen.

In december lanceerde het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) de module ‘Kennismaking met literair vertalen’. Deze module is speciaal ontwikkeld voor studenten Nederlands wereldwijd die overwegen om literair vertaler uit het Nederlands te worden.

De module bestaat uit vier korte video’s, bijbehorende opdrachten en leestips. Daarmee kunnen studenten in korte tijd het vertaalvak beter leren kennen. De module behandelt de volgende onderwerpen: literair vertalen als beroepskeuze, het oplossen van vertaalproblemen, het onderzoeken van een literaire tekst en zakelijke aspecten van het vertalen.

Docenten kunnen (delen van) de module gebruiken in hun colleges of aanraden aan hun studenten als zelfstudie. Voor docenten die weinig tijd, middelen of expertise hebben om informatie over literair vertalen aan te bieden, vormt de module een toegankelijke oplossing. De module, inclusief opdrachten, is gratis te gebruiken.

Om zo veel mogelijk docenten en studenten de module te laten ontdekken, zijn wij op zoek naar ambassadeurs: docenten die de module dit jaar willen gebruiken in hun onderwijs en vervolgens hun ervaringen willen delen in hun vakgebied. Dat kan in een verslag op de site van het ELV of op andere relevante vakwebsites die gelezen worden door docenten neerlandistiek. Ook kun je je ervaringen delen in je eigen netwerk, bijvoorbeeld via sociale media.

Als dank voor het schrijven van een blog of verslag over je ervaringen ontvang je van ons een boekenpakket voor je afdeling. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen maken we mogelijk een selectie waarbij we vooral letten op geografische spreiding.

Aanmelden kan tot 17 maart. Stuur een mail naar literair.vertalen@uu.nl met daarin je naam, universiteit en afdeling. Geef aan hoeveel aandacht de opleiding waarbij je lesgeeft al besteedt aan literair vertalen (dat kan zijn: helemaal niets, een enkel vak of juist meerdere vakken en specialisatiemogelijkheden). Voor vragen over deze oproep of meer informatie over de module kun je ons mailen.

Naar de module