Europese Literatuurprijs 2023 uitgereikt tijdens Crossing Border

06 november 2023 - Prijzen en nominaties

Tijdens een feestelijke bijeenkomst gedurende Crossing Border werd in Theater aan het Spui (Den Haag) afgelopen zaterdag 4 november de Europese Literatuurprijs 2023 uitgereikt. De prijs ging deze editie naar de roman Kassa 19, van auteur Claire-Louise Bennett, in vertaling van Karina van Santen en Martine Vosmaer. Zowel auteur en vertalers namen de prijs in ontvangst, waarna ze vol lof werden toegesproken door juryvoorzitter Christine Otten. 

de drie winnaars op het podium in gesprek met interviewer

Na de woorden van lof gaven zowel auteur als vertalers een speech waarin het belang van literatuur, lezen, en vertalen meermaals naar voren kwam. Als afsluiter werden alledrie de winnaars geïnterviewd door Ilse Josepha Lazaroms. Na afloop van het programma was er ruimte voor een borrel en het aanschaffen en laten signeren van het prijswinnende boek.

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die in het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van de winnende roman worden bekroond; de schrijver ontvangt € 10.000 en de vertalers samen € 5.000.

Juryoordeel

De jury vindt Kassa 19 een hoopvol boek. “Een inclusief en associatief boek dat mentale deuren opent”, aldus de jury. Het is een ode aan lezen en aan de literatuur, aan de bevrijdende kracht ervan. In een tijd waarin bijna niets, en zeker literatuur niet, kan ontsnappen aan ‘marktwerking’ (en daardoor aan marginalisering) leest Kassa 19 als een vurig pleidooi vóór literatuur, vóór (persoonlijke) bevrijding en emancipatie middels lezen en schrijven. 

De jury

De jury van de Europese Literatuurprijs 2023 bestaat naast voorzitter Christine Otten uit recensente en dichter Iduna Paalman namens De Groene Amsterdammer, literair vertaler Adri Boon (laureaat 2022) en boekhandelaren Erik Hoekstra (Broekhuis te Hengelo) en Jan Bouman (Voorhoeve te Hilversum). De longlist werd samengesteld door dertig Nederlandse kwaliteitsboekhandels uit het hele land. Uit deze lijst van veertien titels selecteerde de jury de shortlist en de winnaar. Naast Kassa 19 waren ook Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse, Oorlog en oorlog van László Krasznahorkai en Kijk ons dansen van Leïla Slimani genomineerd.