Filter Vertaalprijs 2018 naar Martin de Haan

24 april 2018 - Prijzen en nominaties

Op Wereldboekendag werd de Filter Vertaalprijs 2018 uitgereikt aan Martin de Haan voor zijn vertaling Riskante relaties van Choderlos de Laclos (De Arbeiderspers, 2017)

"De Liaisons is een omvangrijk en canoniek werk en werd de afgelopen vijftig jaar al driemaal eerder vertaald. Pas in deze nieuwe versie, aldus de Filter-jury, zie je als hedendaagse lezer goed hoe rijk en bijzonder het boek is. Daarnaast is Martin de Haan een aansprekende ambassadeur voor het literair vertalen als professie en brengt hij in tal van media de overpeinzingen, overwegingen, opvattingen en vaardigheden die bij het vertalen komen kijken voor een breder publiek onder de aandacht."

'De subtielste steken onder water, de gemeenste insinuaties worden uiterst voelbaar overgebracht,’ aldus de Filter-jury

Het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs (€ 10.000) werd dit jaar ter beschikking gesteld door de vooraanstaande uitgeverijen Atlas Contact, Boom, De Bezige Bij, Lebowski, Singel Uitgeverijen, Vantilt, Van Oorschot en Wereldbibliotheek. Zij willen, samen met enkele anonieme begunstigers, op deze manier bijdragen aan een grotere maatschappelijke waardering voor uitzonderlijke vertaalprestaties zoals die sinds 2007 jaarlijks door Stichting Filter onder de aandacht worden gebracht.

De jury van de Filter Vertaalprijs 2018 bestond uit Jacqueline Bel (voorzitter), Erik van den Berg, Harm-Jan van Dam, Vicky Francken, Robbert-Jan Henkes (winnaar van de prijs in 2017) en Eva Wissenburg (secretaris).

De jury nomineerde naast Martin de Haan en zijn Riskante Relaties ook:

  • Kiki Coumans voor Guillaume Apollinaire, Het raam gaat open als een sinaasappel (Uitgeverij Vleugels).
  • Piet Gerbrandy& Casper de Jonge voor Aristoteles, Poëtica. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien (Historische Uitgeverij).
  • Lisa Thunnissen voor Aura Xilonen, De cowboykampioen (Uitgeverij Wereldbibliotheek)
  • Han van der Vegt voor Derek Walcott, Omeros (Bananafish)

Kijk voor meer informatie op de website van Filter

Met dank aan Elbert Besaris voor de foto's

Filter 2018
Filter 2018
Filter 2018
Martin de Haan Filter 2018
Filter 2018
Filter 2018
Filter 2018
Piet Gerbandy Filter 2018
Kiki Coumans Filter 2018
Han van der Vegt Filter 2018
Filter 2018
Filter 2018
Filter 2018