Genomineerden Dr. Elly Jaffé prijs en Stipendium bekend

20 maart 2018 - Prijzen en nominaties

Genomineerd voor de Dr. Elly Jaffé prijs zijn Anneke Alderlieste, Kiki Coumans, Martin de Haan en Liesbeth van Nes.

De Dr. Elly Jaffé Prijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste literaire vertaling uit het Frans in het Nederlands. Het doel van de prijs is de belangstelling voor de Franse taal en literatuur in Nederland te stimuleren. De prijs wordt toegekend voor een specifiek werk, maar is tevens een eerbewijs aan het hele gepubliceerde oeuvre van de vertaler.

Met € 40.000,- is het één van de belangrijkste en grootste literaire vertaalprijzen van Nederland. Ook is er een Stipendium van € 7.000,- voor beginnende vertalers. Voor de Dr. Elly Jaffé Prijs 2018 en het Stipendium 2018, heeft de jury voor het eerst sinds het bestaan van de Prijs (2001) shortlists samengesteld. Genomineerd voor het Stipendium zijn Carlijn Brouwer, Gertrud Maes en Eva Wissenburg.  

De gerenommeerde jury, bestaande uit Philip Freriks, Rudi Wester, Wineke de Boer en Eric Metz, kon zich verheugen in een groot aantal literaire vertalingen van niveau. Opvallend was de toename van het aantal hoogwaardige vertalingen bij kleinere uitgeverijen.  De feestelijke uitreiking van beide prijzen vindt plaats op 31 mei in VondelCS te Amsterdam.

De toekenning geschiedt door het bestuur van de Dr. Elly Jaffé Stichting. De stichting wordt beheerd door de Auteursbond (voorheen VvL). Voormalige prijswinnaars waren Hans van Pinxteren (2001), Marianne Kaas (2003), Rokus Hofstede (2005), Jeanne Holierhoek (2007), Mirjam de Veth (2009), Jan H. Mysjkin (2012) en Hannie Vermeer-Pardoen (2015). Elly Jaffé overleed in 2003.

Bron: Persbericht Auteursbond