Geslaagde ontmoeting Week van de Afrikaanse roman

22 september 2016 - Verslagen

In het teken van de Week van de Afrikaanse roman vond afgelopen dinsdag een inspirerende ontmoeting plaats tussen auteurs en vertalers. 

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseerde samen met de Afrikaanse Taalraad, het Nederlands Letterenfonds en de VertalersVakschool een vertalersdebat in het Vertalershuis te Amsterdam.

Na de opening van Philiep Bossier ging Jan Gielkens, literair vertaler Duits-Nederlands en winnaar van de Filter-vertaalprijs afgelopen jaar, in op de problematiek die het vertalen uit een aan het Nederlands verwante taal met zich meebrengt. Vamba Sherif, auteur van onder meer De zwarte Napoleon en Het koninkrijk van Sebah, gaf aansluitend een inspirerende presentatie op basis van zijn eigen werk en ervaringen.

Onder leiding van Peter Bergsma, directeur van het Vertalershuis, gingen de vertalers in gesprek met aanwezige auteurs Lien Botha, Simon Bruinders, Ena Jansen, Marlene van Niekerk, Francois Smith en Marita van der Vyver. De ontmoeting leidde tot een levendig gesprek over het Kaaps-Afrikaans en andere taal- en cultuurspecifieke vertaalkwesties. 

De komende dagen reizen de schrijvers nog naar verschillende plaatsen in Nederland en België af. Kijk voor meer informatie op www.weekvandeafrikaanseroman.nl.

Week van de Afrikaanse roman
Week van de Afrikaanse roman
Week van de Afrikaanse roman