Heropening Vertalershuis Amsterdam

02 maart 2023 - Vertalershuis

Op woensdag 21 juni 2023 wordt het Vertalershuis Amsterdam feestelijk heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands moest in het eerste coronajaar door alle (reis)beperkingen de deuren sluiten. Vervolgens is het huis ingrijpend gerenoveerd. Vanaf nu is het weer mogelijk om een aanvraag voor een verblijf in 2023 of 2024 te dienen.

De volledig nieuwe inrichting van de vijf kamers zal worden geïnspireerd door vijf klassieke Nederlandse auteurs. Iedere maand wordt een nieuwe ‘kamernaam’ onthuld in een interview van Andrea Kluitmann met een vertaler van de betreffende schrijver. De eerste naam is nu te lezen in het interview met Waltraud Hüsmert op de website van het Nederlands Letterenfonds.

Voor wie?

Een verblijf in het Vertalershuis Amsterdam is in eerste instantie bedoeld voor geaccrediteerde vertalers met een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk. De heropening van het Vertalershuis zal gepaard gaan met een kleine aanvulling op deze regel: vertalers die nog niet geaccrediteerd zijn, maar wel met een beoordeelde proefvertaling positief zijn opgevallen, zullen door het Nederlands Letterenfonds persoonlijk worden uitgenodigd om zich aan te melden voor een verblijf in het Vertalershuis. Ook zij komen in aanmerking voor een verblijf, op voorwaarde dat zij in het Vertalershuis aan een relevant vertaalproject zullen werken. Op deze manier hoopt het Vertalershuis nieuwe, jonge en talentvolle literair vertalers uit het Nederlands een steun in de rug te geven, te inspireren en te motiveren om door te gaan op het door hen ingeslagen pad.

Deadline aanvragen 2023

Het is nu mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een verblijf in het gerenoveerde Vertalershuis Amsterdam. Dit kan door het online aanvraagformulier in te vullen. Het Vertalershuis Amsterdam ontvangt aanvragen voor een verblijf in de tweede helft van 2023 graag voor maandag 3 april aanstaande. Meer informatie over de renovatie, de heropening en de aanmeldprocedure vind je op de website van het huis.

Een foto van het Vertalershuis Amsterdam met steigers voor het gebouw en een strakblauwe hemel.