Heropening Vertalershuis Amsterdam

26 juni 2023 - Vertalershuis

Op 21 juni werd het Vertalershuis te Amsterdam, na drie jaar lockdowns en renovaties, feestelijk heropend. De residentie voor vertalers uit het Nederlands is nu energiezuiniger, toegankelijker én groter. Op 1 juli nemen de eerste 5 residenten hun intrek.

Anton de Kom kamer in het Vertalershuis. Foto door Chris van houts
De Anton de Kom kamer in het Vertalershuis. Foto door Chris van Houts.

Het Vertalershuis Amsterdam biedt plaats aan vijf vertalers van Nederlandse literatuur in alle genres. Zo kunnen ze niet alleen een tijd geconcentreerd werken aan een vertaling maar ook collega’s, hun schrijver of uitgevers ontmoeten, hun netwerk uitbreiden en zich onderdompelen in de Nederlandse taal en cultuur.

De minimale verblijfsperiode is twee weken, de maximale twee maanden. Daarbij kan een verblijfsbeurs en een tegemoetkoming in de reiskosten worden verstrekt. Vertalers die voor een verblijf in aanmerking willen komen, dienen te beschikken over een vertaalcontract voor een Nederlandstalig literair werk.

Voor 2023 zijn vrijwel alle weken al ingevuld, aanvragen voor 2024 zijn welkom. Voor meer informatie over het aanvragen van een verblijf in het Vertalershuis te Amsterdam, zie deze pagina van het Nederlands Letterenfonds. Kijk ook eens op de website van het Vertalershuis.