Inflatiecompensatie woordtarief literaire vertalingen

23 december 2021 - Algemeen

De Literaire Uitgevers Groep en de Auteursbond hebben een afspraak gemaakt over de methode van inflatiecompensatie van het tarief voor literaire vertalingen. Het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza wordt verhoogd naar 7,0 eurocent per woord, het minimum voor poëzievertalingen gaat naar 2,56 euro per regel.

De Literaire Uitgevers Groep (LUG) en de Auteursbond zijn sinds de afgelopen zomer aan het onderhandelen over een aangepast modelcontract voor literaire vertalingen. De Auteursbond schrijft te hopen dat deze onderhandelingen in de loop van de komende maanden zullen worden afgerond.

Vooruitlopend daarop hebben de LUG en de Auteursbond een afspraak gemaakt over de methode van inflatiecompensatie van het woordtarief voor literaire vertalingen: het minimum-woordtarief voor vertalingen van proza wordt verhoogd van 6,8 naar 7,0 eurocent. Voor poëzievertalingen gaat het minimumtarief naar 2,56 euro per regel, met een minimum van 44,86 per gedicht. De verhogingen gaan in per 31 december 2021.

De LUG en de Auteursbond hebben hiermee de vroeger gebruikelijke methode van inflatiecompensatie hersteld. Zie voor meer informatie de website van de Auteursbond.

Logo van de Auteursbond. De naam van de organisatie staat in zwarte letters die met de klok mee lopen tegen een witte achtergrond.