Lezing 'Vertalen en stijl' door Hilde Van Belle

26 juli 2018 - Evenementen

Tijdens de jaarlijkse ELV Zomercursus Literair Vertalen geeft Hilde Van Belle op donderdag 30 augustus een openbare lezing over 'Vertalen en stijl'. Deze lezing is toegankelijk voor geïnteresseerden. Aanmelden kan via literair.vertalen@uu.nl

De interpretatie van een literair werk houdt ook altijd een stijlinterpretatie in. Zeker voor vertalers is het de kunst om uit te zoeken welke stijlaspecten relevant zijn, en hoe die kenmerken tot de interpretatie van de tekst bijdragen. In deze lezing komt aan bod hoe je je eerste intuïtieve indruk van een literaire tekst kunt inzetten om tot een relevante stijlanalyse te komen. Er is speciale aandacht voor de dynamiek van stijl. Stijl is immers geen statisch gegeven dat bepaald wordt door vaste kenmerken; veeleer is het een soort muzikaal spel waarbij verschillende stemmen door elkaar vloeien.

Hilde van Belle doceert tekstanalyse in de Masters Vertalen en Journalistiek aan KULeuven Campus Antwerpen. In haar publicaties over Nederlandse literatuur, verhalende journalistiek en retorica komen zowel literaire, narratieve als kritische tekstanalyse aan bod. 

Deze lezing vindt plaats van 11.00-13.00 op de Campus Sint-Andries van de KU Leuven, te Antwerpen. Wil je deze lezing bijwonen? Meld je dan aan via literair.vertalen@uu.nl.